Έρχονται ραγδαίες αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Αναζητώντας έσοδα το οικονομικό επιτελείο, σκέφτεται να επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ… Να ξανακτυπήσει φορολογικά το αυτοκίνητο.

Το έχουμε ξαναπεί και ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Όποτε το δημόσιο θέλει σχετικά γρήγορα ρευστό στα ταμεία του οι πρώτοι στόχοι του είναι το αυτοκίνητο και το ακίνητο. Αυτά τα δύο δεν τα αφήνουν καθόλου στην ησυχία τους. Κάθε χρόνο δύο με τρείς φορές τον χρόνο τα επιβαρύνουν φορολογικά, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση του κόσμου και το δυσβάστακτο της συντήρησης αμφοτέρων πλέον.

Κάθισαν λοιπόν  τα «σαΐνια» οι σύμβουλοι επιδιδόμενοι στο λατρεμένο τους σπορ και συμβούλεψαν το οικονομικό επιτελείο για τα παρακάτω:

1 Συστήνεται επιτροπή προκειμένου να μελετήσει όλα τα θέματα αναφορικά με τη φορολόγηση των οχημάτων και θα υποβάλλει τις προτάσεις της το αργότερο έως τις 29 Απριλίου.

2  Η φορολόγηση των  αυτοκινήτων θα εξεταστεί από μηδενική βάση και εντός του έτους πρόκειται να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα κριθεί ότι θα φέρουν το επιδιωκόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

3 Η αλλαγή των τελών κυκλοφορίας. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι τα τέλη να είναι συνδεμένα περισσότερο με  την εμπορική αξία κάθε αυτοκινήτου και να μην εξαρτώνται μόνο από τον κυβισμό και τους ρύπους που εκπέμπουν, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. 4 Αλλαγές στον  υπολογισμό των τελών ταξινόμησης. Σήμερα τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με συντελεστή 5% έως 50% επί της εργοστασιακής αξίας με τον συντελεστή να κλιμακώνεται ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος. Στόχος των αλλαγών είναι το στοιχείο της αξίας του οχήματος να υπερτερεί στον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης σε σχέση με σήμερα.

5 Αύξηση των  ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων.. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μέρος του δημοσιονομικού κενού μπορεί να καλυφθεί με την αύξηση των φόρων στα καύσιμα καθώς αυτό δεν θα έχει σημαντικές παρενέργειες.

6 Τα τεκμήρια διαβίωσης. Στόχος των αλλαγών που θα εξετασθούν είναι να συνδεθεί το μέγεθος  των τεκμηρίων με την εμπορική αξία των οχημάτων και όχι όπως συμβαίνει σήμερα αποκλειστικά με τον κυβισμό.

Πάντως  όσες  αλλαγές γίνουν στα τέλη θα τεθούν σε ισχύ από το έτος 2017. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξήσει το ποσό που εισπράττει σήμερα από την είσπραξη των τελών και που ανέρχεται σε περίπου 1,1 δις ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΟφειλές στην ΔΕΗ: Διακανονισμός 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή
Επόμενο άρθροΧορωδίες Αλεξάνδρειας: Τριήμερο 25ης Μαρτίου και επόμενες εκδηλώσεις