Έρχεται φορολογικό «τσουνάμι» – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ξεκινά στα τέλη Ιουλίου ο φορολογικός Γολγοθάς για 6 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσης με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. 

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Επίσης, όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει τα εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Αύγουστο. Συνεπώς η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί βέβαια με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή περίπου το 1/3 των φορολογούμενων εξυπηρετούν ακόμη ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών. Που σημαίνει ότι κάθε μήνα πληρώνουν τη δόση τους στην εφορία. Μάλιστα για φέτος χάνουν εντελώς τη ρύθμιση αν δεν καλύψουν την καθυστερούμενη δόση 15 ημέρες μετά τη λήξη της. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αγγίζουν πλέον τα 89 δισ. ευρώ. Νέοι φόροι, που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην  πραγματική οικονομία και θα επιφέρουν ακόμη περισσότερα λουκέτα στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα15.435 επιχειρήσεις, σταμάτησαν τη λειτουργία τους, αυξημένες κατά 45% σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός ίσως να μην ήταν τόσο ανησυχητικός αν δεν συνοδευόταν από το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι εταιρείες που ιδρύονται είναι λιγότερες από αυτές που κλείνουν καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ιδρύθηκαν 12.486 επιχειρήσεις, σημαντικά μειωμένες από τις 15.379 του αντίστοιχου διαστήματος του 2015 και δραματικά μειωμένες από τις 18.030 το πρώτο πεντάμηνο του 2014, και τις 20.024 του 2013. Τα στατιστικά προκαλούν συναγερμό στην αγορά καθώς καταγράφουν πλέον την άρνηση, κυρίως των νεότερων να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Προηγούμενο άρθροΓεώργιος Ουρσουζίδης: Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΟΝ… ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ
Επόμενο άρθροΑπόστολος Βεσυρόπουλος: Συγχαρητήρια στην ομάδα του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Βέροιας
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ