Έρευνα: Ο καρκίνος σε λίγα χρόνια θα θεραπεύεται μόνο με μία ένεση

Σε λίγα χρόνια με μια τοπική ένεση και την χρήση ιών θα γίνεται η θεραπεία του καρκίνου με αποτέλεσμα να καταργηθεί οριστικά η χημειοθεραπεία.

Στα ερευνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες πειραματίζονται με την χρήση ιών για την θεραπεία της νόσου, έχοντας ήδη στην φαρέτρα τους δέκα ιούς με τους οποίους, στις ΗΠΑ γίνονται κλινικές μελέτες πρώτου και δεύτερου σταδίου για τη δημιουργία θεραπευτικών σχημάτων για διάφορες μορφές της νόσου.

Ένα από τα ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την υπό συζήτηση έρευνα είναι κα αυτό του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας των ΗΠΑ, υπό τον Έλληνα καθηγητή Κωνσταντίνο Κούσουλα, πειραματίζεται μ’ έναν μεταλλαγμένο ερπητοϊό ο οποίος στα πρώτα στάδια της έρευνας σε πειραματόζωα καταγράφει 100% επιτυχία στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών (FDA) η πρώτη θεραπεία του μελανώματος με ερπητοϊό “φορτωμένο” με ένα πεπτίδιο, την λεμφοκίνη. Το φάρμακευτικό αυτό σκεύασμα (Talimogene Laherparepvec -T-VEC) σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 και θα είναι το πρώτο φάρμακο βιολογικού ιού που θα καταπολεμά τον καρκίνο.

«Αυτός ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί περαιτέρω ώστε να περιέχει και γονίδια άλλων ιών και βακτηριδίων, όπως είναι τα χλαμύδια, και να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο εναντίον του έρπητα και εναντίον των χλαμυδίων. Ή να βάλουμε στον ιό πεπτίδια-πρωτεΐνες από μερικούς καρκίνους ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο εμβόλιο για τον καρκίνο. Ηδη έχουμε βάλει στον ιό κάποια γονίδια για καρκίνο του νευρικού συστήματος, όπως είναι το γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο αλλά επίσης και για καρκίνο του προστάτη. Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί, γίνεται ενέσιμα παροχή του ιού μέσα στον πρώτο όγκο, ο οποίος καταστρέφεται και καθώς καταστρέφεται, δημιουργείται ένα εμβόλιο. Υπάρχει η εκδοχή να χρησιμοποιηθεί κάποτε και προληπτικά, π.χ., θα εμβολιαστεί μια γυναίκα με τον ιό αυτό για το γονίδιο BRCA1/BRCA2 του καρκίνου του μαστού και έτσι να έχει πολύ περισσότερα αντισώματα από εκείνα που θα είχε κάποια άλλη. Οπότε, αν έχει κανείς κάποια γενετική προδιάθεση για κάποιον καρκίνο, να μπορούμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο» εξηγεί ο επιστήμονας.

Ο κ. Κούσουλας ευελπιστεί ότι με τις θεραπείες αυτές μέσα στην επόμενη δεκαετία θα μπορούν να καταστέλλονται οι καρκίνοι με φάρμακα και οι ασθενείς θα μπορούν να ζουν πολλές δεκαετίες, καθώς θα γλιτώνουν την ταλαιπωρία αλλά και την κατάπτωση του οργανισμού εξαιτίας της χημειοθεραπείας. Η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα από τα κανονικά, αλλά σκοτώνει όλα τα κύτταρα και -το χειρότερο απ’ όλα- ακυρώνει σημαντικά το αμυντικό σύστημα.

«Δηλαδή, αν υπήρχε μια ευκαιρία στο αμυντικό σύστημα να μπορέσει να ξυπνήσει και να καταπολεμήσει το καρκίνωμα μετά τη χημειοθεραπεία, αυτή η ευκαιρία χάνεται» καταλήγει ο ερευνητής – επιστήμονας.

Προηγούμενο άρθροΚοινή σύσκεψη για το εξαγωγικό αδιέξοδο των αγροτικών προϊόντων με πρωτοβουλία των αντιπεριφερειαρχών Ημαθίας και Πέλλας κ.κ Καλαϊτζίδη και Θεοδωρίδη
Επόμενο άρθροΑΕ Σχοινά: Απέκτησε τον Μπάμπη Σεβαστιάδη