Όπως αναμενόταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται η σύνδεση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο, ιδιαίτερα της στενής σχέσης των επεξεργασμένων κρεάτων με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο έχει παραχθεί με κάποιες διαδικασίες όπως αλάτισμα, ζύμωση, κάπνισμα, ή και με άλλες διαδικασίες για να ενισχυθεί η γεύση του ή για να συντηρείται χωρίς αλλοιώσεις, ο ΠΟΥ το κατέταξε στην ομάδα 1. Έτσι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας τίθεται στην ίδια κατηγορία κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου με το κάπνισμα. Το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο της Ομάδας 2Α, «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», την ίδια ταξινόμηση που έχει η αμφιλεγόμενη glyphosate (Ν- (φωσφονομεθυλο) γλυκίνη) είναι ένα ευρέως φάσματος συστημικό ζιζανιοκτόνο) φυτοφαρμάκων.
Σε έρευνα που έγινε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αποδείχθηκε ότι αν κάποιος καταναλώνει 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος καθημερινά κινδυνεύει 17% να αναπτύξει καρκίνο, ενώ για κάθε 50 γραμμάρια επιπλέον το ποσοστό κινδύνου είναι 18%.
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η απόφαση αυτή δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, αλλά θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση.