Το ΙΚΑ με έγγραφο μπλόκο αναστέλλει την έκδοση νέων συντάξεων

Χαριστική βολή αποτελεί η απόφαση με την οποία το ΙΚΑ αναστέλλει από 1/1/2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, εκδίδοντας σχετική οδηγία στις 12 Αυγούστου, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού μνημονιακού νόμου 4336/15.

Η απόφαση αυτή αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Διοίκησης του Ιδρύματος που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ’ ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη!

Στο έγγραφο επίσης αναφέρεται ότι εάν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Με απλά λόγια αν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη!

Η βασική σύνταξη (360 ευρώ φέτος) θα καταβάλλεται σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (ατομικό εισόδημα έως 5.040 ευρώ και οικογενειακό έως 10.080 ευρώ) και κριτήρια διαμονής στη χώρα. Θα καταβάλλεται, επίσης, στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομηνία χορήγησής της.

Προηγούμενο άρθροΤο βιβλίο του Κοιμίσογλου Συμεών «Ρωμανός Δ΄ Διογένης» Ένα υπέροχο βιβλίο για όλους!
Επόμενο άρθροΦιλικός αγώνας: Μακεδονικός Πλατάνου – ΑΕ Σχοινά 2-0 Δοκιμές και χρήσιμοι πειραματισμοί (φωτό-γκολ-δηλώσεις προπονητών)