Πάνω από 2000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρηση εκκένωσης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί

Πάνω από 2000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, κατά την πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά μεταφέρθηκαν 2031 αλλοδαποί με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το απόγευμα και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί. Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες.  Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. ‘Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην Ειδομένη, όπου από το προηγούμενο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν αστυνομικοί απ’ όλη την Ελλάδα. Ήδη από χθες άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και τάξης, ενώ όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι ζητήθηκε από δημοσιογράφους, αλληλέγγυους κ.ά. να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό, κάτι που εισακούστηκε. Υπήρξαν βέβαια μία-δύο περιπτώσεις ατόμων που επιχείρησαν να παραμείνουν στον καταυλισμό, αλλά κι αυτοί εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν εκτός της περιοχής που χαρακτηρίστηκε ως αποκλεισμένη ζώνη. Όσο εξελισσόταν η διαδικασία πετούσε πάνω από την περιοχή ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές που ήταν διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών.

Αντιδράσεις δεν εκδηλώθηκαν και οι περισσότεροι φάνηκαν να είναι ενήμεροι για την επιχείρηση. Αφού ετοίμασαν τα πράγματά τους, επιβιβάστηκαν σε κάποια από τα λεωφορεία που τους περίμεναν και αναχώρησαν προς τις οργανωμένες δομές, αφήνοντας πίσω τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου πολλοί εξ αυτών παρέμεναν έως και τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και σταμάτησε το ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα 25 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα
Επόμενο άρθροΞεκινάει τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων για τους αγρότες η Interamerican