Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρουγκμαν: “Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί’

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν  βραβευμένος με βραβείο νόμπελ, κάνει λόγο για «έλλειψη σοφίας» στην ευρωζώνη, σε ένα μικρό άρθρο του στην ιστοσελίδα της Νιου Γιορκ Τάιμς, μετά το πέρας  της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup.

Το άρθρο έχει τον τίτλο: «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»,. Αυτή η έκφραση στηρίζεται στο περίφημο ρητό με το οποίο έκλεινε πάντα τους λόγους του ο Ρωμαίος πολιτικός Κάτων ο Γηραιός, ανεξάρτητα από το θέμα τους:  «η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί».

Στην αρχή του άρθρου του , ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει:

«Εντάξει, αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, η συνεδρίαση για την Ελλάδα με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το σχέδιο δήλωσης, το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση ως “παράλογο”».

Συνεχίζοντας ο κ. Κρούγκμαν αναφέρει:

«Το κυριότερο σημείο αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «η “μετάφραση” των παραπάνω, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος προσθέτει:

«Υποθέτω ότι είναι πιθανό απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε οποιοδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της “Ειρήνης της Καρχηδόνας” που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 Στο τέλος του άρθρου του  ο κ. Κρούγκμαν τονίζει ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική».

Προηγούμενο άρθροΑδιέξοδο; Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup
Επόμενο άρθροΤο επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στην Βιομηχανία Ζάχαρης εντάσσεται στο ΕΤΕΑ