Εμπορ. Συλλ. Αλεξ: ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

στις 21/07/2015, ο ΟΑΕΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 14/21.7.2015 εγκύκλιο, με την οποία γνωστοποίει τις διαδικασίες και ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Οργανισμό και τις κατά τόπο Εισαγγελίες, σχετικά με τις υποθέσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος συναδέλφων μας για τις ασφαλιστικές οφειλές τους.

   Ως γνωστόν, η αποποινικοποίηση των οφειλών για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ ήταν πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ.

   Εδώ και χρόνια μαχόμαστε ενάντια σε αυτό το άδικο και επαχθές μέτρο, εξηγώντας με επιτακτικό τρόπο στους αρμόδιους ότι ήταν αμιγώς ζήτημα νομικού πολιτισμού η κατάργηση του. Ήταν και είναι ηθικά αδιανόητο να πηγαίνει ένας έμπορος στην φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο οφειλές, που ούτως ή άλλως, αφήνουν τον ίδιο και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Υπενθυμίζουμε εδώ ότι αυτό το αναχρονιστικό και άδικο νομικό πλαίσιο που αφορά στην ποινική καταδίωξη των οφειλετών του ΟΑΕΕ καταργήθηκε με το άρθρο 30 του ν.4321/2015. Το άρθρο 37 του ν. 4331/2015 ορίζει ότι οι υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη θα τίθενται στο αρχείο με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και επιπλέον, δεν θα εκτελούνται οι αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων που δεν έχουν εκτελεστεί και στις περιπτώσεις που ξεκίνησε η εκτέλεση τους αυτή θα διακοπεί.

     Η ΕΣΕΕ αισθάνεται χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση που με τον αγώνα τόσων χρόνων απομάκρυνε τη «δαμόκλειο σπάθη» της ποινικής δίωξης και της φυλάκισης επάνω από το κεφάλι του μικρομεσαίου έμπορου και επαγγελματία που έχει χτυπηθεί από την κρίση και την ύφεση.

ΤΟ Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθροΚοινό δελτίο τύπου των Α.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΡΑΧΟΥ
Επόμενο άρθροΔέλτα Υδροχοΐδες: Καλοκαιρινή βροχή πεφταστεριών το βράδυ της Τρίτης