Ελληνικό χρέος: Τι προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση

Το σχέδιο της Ελληνικής κυβέρνησης  για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο κατέθεσε η ελληνική αποστολή την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παπάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος  με τους «θεσμούς» στις Βρυξέλλες αποκαλύπτει η RealNews.

  Η Ελληνική πρόταση  έχει ως κεντρική ιδέα ότι το ελληνικό χρέος που σήμερα βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο και προτείνει την αναδιάρθρωσή του μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία.  Προτείνεται λοιπόν η παράταση της διάρκειας των δανείων του πρώτου μνημονίου, τα οποία συνάφθηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης από τους εταίρους τον Μάιο του 2010, ή ως εναλλακτική στην παράταση τη διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων αυτών με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Πέραν τούτου, προτείνει τη διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το πρώτο σκέλος της πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τον Μάιο του 2010, και ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ.

Η Ελληνική κυβέρνηση προτάσσει ως την καλύτερη επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% έως 2,5%. Με δεδομένη τη δυσκολία στη μετατροπή των δανείων, ως εναλλακτική πρόταση προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια.

Παρόλα αυτά όμως η Ελληνική πλευρά  αντιλαμβάνεται πως η μετατροπή των δανείων δεν είναι απλή και προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια. «Σε περίπτωση που η έκδοση ενός αέναου ομολόγου θα συναντούσε πολιτικές/νομικές δυσκολίες.

Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα δάνεια του EFSF τον οποίο διαδέχτηκε το 2013 ο ESM και ανέρχονται σε 141 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επειδή στην περίπτωση των δανείων του EFSF δεν υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του επιτοκίου, η ελληνική πλευρά προτείνει να διαχωριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έτσι ώστε το ήμισυ των ομολόγων να αποδίδουν ένα επιτόκιο της τάξης του 5% και το υπόλοιπο σε μια σειρά από ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα αποπληρώνουν το 50% της οφειλής στη λήξη τους.

Προηγούμενο άρθροΛαμπρή γιορτή λήξης του CAMP Φιλίππου , με Τσαρτσαρή , Παπαμακάριο και ΓΑΣ Αλεξάνδρεια!
Επόμενο άρθροΤο Γυμνάσιο Πλατέος πήρε έπαινο σε διαγωνισμό!