Δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και απόδοσης τιμών στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Πόντιους που αντιμετώπισαν το σκληρότερο πρόσωπο του κεμαλικού καθεστώτος: Σφαγές, βανδαλισμοί, δολοφονίες, λεηλασίες, βιασμοί και ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες.

Οι Έλληνες του Πόντου, όπως και οι Αρμένιοι, υπήρξαν τα ανυπεράσπιστα θύματα προσχεδιασμένης γενοκτονίας και διωγμού. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες αν αναλογιστούμε το τρομακτικό εύρος: 353.000 καταγεγραμμένα άτομα που εξολοθρεύτηκαν κατά την περίοδο 1916 – 1923, όταν την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες του Πόντου ήταν 700.000. Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας δεν ξεχνιούνται και δεν διαγράφονται.

Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού συμβολίζει την αέναη μάχη απέναντι στη λήθη και στην απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε συνεχώς για την αναγνώριση και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης διεθνώς. Ενάντια σε κάθε προκλητική μεθόδευση δήθεν προοδευτικής πολιτικής με ψευδο – επιστημονικό μανδύα και ωραιοποίησης μιας θλιβερής και στυγνής πραγματικότητας, από όπου κι αν προέρχεται. Η ηγεσία της Τουρκίας οφείλει μια συγγνώμη καθώς δυστυχώς ως σήμερα, διαστρεβλώνοντας τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, αρνείται την ιστορία της.

Οι Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου, που επί είκοσι οχτώ αιώνες αποτέλεσαν ένα ζωντανό κύτταρο του Οικουμενικού Ελληνισμού επέζησαν και μεταλαμπάδευσαν σε όλους μας τον δυναμισμό τους και το πάθος τους για δημιουργικότητα και προσφορά».

 

Προηγούμενο άρθροΑντίσταση μικροβίων στα αντιβιοτικά – Τα μικρόβια θα σκοτώνουν κάποιον κάθε τρία δευτερόλεπτα έως το 2050
Επόμενο άρθροΜηνυτήρια αναφορά περιφερειάρχη Κ.Μ. Απ. Τζιτζικώστα για την κατάσταση στην Ειδομένη