Γυμνάσια Δ.Ε Πλατέος: Τηλεφωνική συνέντευξη με τον πρόεδρο ΕΛΜΕ Ημαθίας – Τι είπε

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας διαφοροποιήθηκε στην γνωμοδότηση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αλεξάνδρειας για την διατήρηση των 3 γυμνασίων του πρώην Δήμου Πλατέος.

Η ΕΛΜΕ  δια μέσου του προέδρου της κ. Μόσχου δήλωσε στο Emvolos.gr ότι η όποια ανακατανομή γίνει πρέπει να έχει προκύψει από συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να είναι βιώσιμη και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα 3 γυμνάσια χωρίς προβλήματα στο μέλλον. Η ΕΛΜΕ αντιπρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους διευθυντές των σχολείων και την διευθύντρια β’θμιας Εκπαίδευσης κα  Μαυρίδου   η οποία θα αποφασίσει πως θα γίνει η ανακατανομή.

Όλοι μαζί θα συμφωνήσουν σε μια ανακατανομή έτσι ώστε αυτή να είναι δεσμευτική για όλους και κανένας δεν θα μπορεί  να την αντικρούσει στο μέλλον. Διότι η όποια ανακατανομή γίνει από την επιτροπή Παιδείας του  Δήμου μπορεί να μην γίνει αποδεκτή από την κα Μαυρίδου. Θεωρείται κομβικό σημείο η συμμετοχή της κας Μαυρίδου στην επιτροπή της ανακατανομής όπως μας τόνισε επίμονα κ κος Μόσχος ενώ τάσσεται σαφώς υπέρ της διατήρησης του γυμνασίου Πλατέος.

Περισσότερα στην τηλεφωνική συνέντευξη που ακολουθεί: 

Σας γνωστοποιούμε το ψήφισμα της Γ.Σ Προέδρων ΕΛΜΕ

Ψήφισμα της ΓΣ των Προέδρων για το Γυμνάσιο Πλατέος

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΜΕ (21/05/2016)

Κατάργηση Γυμνασίου Πλατέος Ημαθίας – Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Νομού Ημαθίας

Την Παρασκευή 06/05/16 η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας κα Μαυρίδου Α. κατέθεσε πρόταση συγχώνευσης των Γυμνασίων Πλατέος, Κορυφής και Τρικάλων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενο έγγραφό της στις 17/3/2016, όπου ζητούσε την ανάκληση της απόφασης κατάργησης του Γυμνασίου Πλατέος, απόφαση που είχε ληφθεί το 2011 και έκτοτε κάθε χρόνο ανακαλείται και παρατείνεται η λειτουργία του.

Επισημαίνουμε ότι:

  1. Με αυτή τη νεότερη πρότασή της η Διευθύντρια όχι μόνο εισηγείται την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος αλλά εισηγείται και την κατάργηση του Γυμνασίου Τρικάλων και τη συγχώνευσή τους με τρίτο.
  2. Η κατάθεση πρότασης συγχώνευσης είναι εκπρόθεσμη αφού στην παρούσα χρονική περίοδο δεν προβλέπεται μια τέτοια διαδικασία κατάθεσης προτάσεων αλλά αντίθετα η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα μαζί με τις σχετικές εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Νομού Ημαθίας.
  3. Είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους καταργήσεις σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε χωριά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών αφού είναι αναγκασμένοι να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, αποδυναμώνουν την ντόπια κοινωνία από την πολιτιστική δραστηριότητα που αποδεδειγμένα προσφέρει η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας.
  4. Η αιτιολόγηση της πρότασης της Διευθύντριας αναφέρεται στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μεγάλου πολυδύναμου σχολείου που θα δημιουργηθεί με μειωμένο αριθμό τμημάτων, με πολυπληθή αριθμό μαθητών, με μικρότερο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού. Η προηγούμενη εμπειρία αποδεικνύει ότι η δημιουργία τέτοιων πολυδύναμων σχολείων ουδόλως βοήθησε στην άνοδο της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης, και στην ουσιαστικότερη μόρφωση των μαθητών, αλλά αντίθετα δημιούργησε δυσμενέστερους όρους μόρφωσης των μαθητών και ανέδειξε νέα προβλήματα που σχετίζονται με το παιδαγωγικό έργο των μαθητών. Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι τέτοιου είδους προτάσεις δεν μπορεί να υλοποιούνται σε Νομούς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής μιας και αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την άποψη, ότι τα πάντα θα πρέπει να θυσιάζονται και κυρίως η μόρφωση των μαθητών στη στόχευση της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού! 

 Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ απαιτεί:

Α) Να μην γίνει καμία συγχώνευση – κατάργηση σχολείου στο Ν. Ημαθίας

Β) Να ανακληθεί οριστικά η κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος.

Προηγούμενο άρθροΠλάνα του Έμβολου από τις πλημμύρες σε αγρούς στο Νησί στο δελτίο ειδήσεων του STAR
Επόμενο άρθροΟ πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 27 και 28 Μαΐου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο