Ανοιχτή επιστολή Σωματείου Καπνοπωλών Μακεδονίας

Ένωση Καπνοπωλών & Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, 08/04/2016

   Προς,

  • Πρωθυπουργό
  • κ Τσίπρα Αλέξη
  • Υπουργό Οικονομικών
  • κ Τσακαλώτο Ευκλείδη
  • Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
  • κ. Αλεξιάδη Τρύφων
  • Αρχηγούς κομμάτων

    Κάθε ενδιαφερόμενο

Ανοιχτή επιστολή

Σύμφωνα με όσα λέγονται και ακούγονται δημόσια γύρω από την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επιβάλει και πάλι νέους φόρους στα προϊόντα καπνού.

Ο κλάδος του καπνού και ιδιαίτερα ο κόσμος της λιανικής πώλησης σήμερα για μία ακόμα φορά αισθάνεται ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για εκείνον. Ακόμα χειρότερα, βλέπουμε ότι η τωρινή κυβέρνηση αποφασίζει για μία ακόμα φορά να προχωρήσει σε ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να γράψει μερικά νούμερα σε ένα χαρτί με προβλέψεις, αλλά αποτελεί βεβαιότητα ότι όταν στο τέλος γίνει ο λογαριασμός οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Η «όποια» έστω και μικρή αύξηση στους ειδικούς φόρους των καπνικών προϊόντων θα δημιουργήσει μία σειρά από παρενέργειες, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα τις βρει μπροστά της. Και δυστυχώς, η ζημιά στον κλάδο θα έχει γίνει και δεν θα μπορεί κανείς να την επιδιορθώσει.

  • Την βέβαιη μείωση στα έσοδα θα την βρείτε μπροστά σας.

 Σας θυμίζουμε τι έγινε το 2014 όταν η τότε κυβέρνηση αύξησε τον Ιανουάριο του 2014 τη φορολογία των καπνικών προϊόντων. Ποιο το αποτέλεσμα; Εισέπραξαν έσοδα μειωμένα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ αν και οι τότε οικονομικοί φωστήρες είχαν «προϋπολογίσει» να φέρει πρόσθετα έσοδα 50 εκατομμυρίων ευρώ (!).

  • Την διόγκωση της ανεργίας θα την βρείτε μπροστά σας.

 Σας θυμίζουμε ότι από το 2010 έως σήμερα 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει λόγω της δραματικής πτώσης της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων κατά 50% (!) με τις οικογένειες των συναδέλφων μας να είναι κυριολεκτικά στο δρόμο. Σας ενδιαφέρει αν μερικές ακόμα χιλιάδες συμπολιτών μας βρεθούν στο δρόμο;

  • Την έκρηξη στο λαθρεμπόριο θα τη βρείτε μπροστά σας.

Σας θυμίζουμε ότι το 2009 το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ήταν 3%, ενώ σήμερα και μετά από 7 αυξήσεις στους φόρους των καπνικών το λαθρεμπόριο ξεπερνά το 20% της αγοράς. Τώρα, εάν επιβληθεί αύξηση, θα πρόκειται για ένα ανέλπιστο δώρο στους λαθρέμπορους τσιγάρων και χύμα καπνού, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ελπίζουν για κάτι καλύτερο σε ό,τι αφορά την τσέπη τους.

Τι άλλο χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε κύριοι του υπουργείου Οικονομικών και της ομάδας διαπραγμάτευσης, για να γίνει κατανοητή η απόλυτη αναποτελεσματικότητα όποιων νέων φόρων στα προϊόντα καπνού;

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή μας, κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση να μην επιβάλουν κανέναν νέο φόρο στα προϊόντα καπνού, που είναι ο κλάδος με την υψηλότερη φορολογία στην Ελλάδα, 83%, και μία από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

Σας καλούμε να δώσετε σημασία έστω και την ύστατη ώρα στα πραγματικά στοιχεία από την αγορά αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων τα τελευταία 6 χρόνια, για να κατανοήσετε πόσο επικίνδυνο, άσκοπο και κοινωνικά ανάλγητο είναι το παράλογο σχέδιό σας.
Ο κλάδος μας  για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του χρειάζεται μόνο

ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΟ!

Μόνο έτσι θα σας φέρουμε νέα έσοδα και θα προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας μας.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνος Ιακώβου                              Βασίλης Μπαλούκας

Προηγούμενο άρθροΈντεκα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΕνημέρωση των γεωργών του νομού Ημαθίας για την Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης 2016