Έκθεση – σοκ για παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα

Οι κυβερνητικοί πράκτορες αντικατασκοπίας, έχουν άμεση πρόσβαση στις δομές των τηλεπικοινωνιακών εταιριών και αυτό τους επιτρέπει να κατασκοπεύουν αλλά και να καταγράφουν τηλεφωνήματα χωρίς να αφήνουν ίχνος πισω τους.

Αυτό αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας η Vodafone
Στην αποκάλυψή της προστίθεται ότι αυτό συμβαίνει στις περισσότερες από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, καθώς και στον κόσμο, όπως δημοσιεύεται στην σημερινή βρετανική «Guardian».
Σύμφωνα με έκθεση γνωστοποίησης της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, την οποία δημοσίευσε ο Guardian, δίνεται η δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες να «ακούν» τις συνομιλίες και σε κάποιες περιπτώσεις να εντοπίζουν τη θέση του ομιλητή.
Για την παρακολούθηση αυτού του είδους, έχει γίνει ειδικός προφορικός διακανονισμός και δεν έχουν εκδοθεί δικαστικά έγγραφα που να δίνουν άδεια για την πραγματοποίησή τους.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας για το έτος 2013.
Με μπλουζάκια και Graffiti γιορτάζονται οι διαρροές Σνόουντεν
Η αποκάλυψη παίρνει ιδιαίτερη σημασία μια και συμπίπτει με τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως το πολιτικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό για τις ΗΠΑ.
Η αποκάλυψη του «Guardian» αναφέρει ότι πολλές κυβερνητικές μυστικές υπηρεσίες είναι συνδεδεμένες και με άλλους παρόχους τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι επιτρέπουν να παρακολουθούν και να μαγνητοφωνούν τις συνομιλίες των πελατών τους.
Στη Γερμανία ο Σνόουντεν θεωρείται περισσότερο ως ο άνθρωπος που έριξε φως σε μια πολύ σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής πολιτικής ενώ στην πατρίδα του θεωρείται εκείνος που έφερε σε απίστευτα δύσκολη θέση τις ΗΠΑ. Ένα χρόνο μετά τις πρώτες αποκαλύψεις και τα πρώτα δημοσιεύματα, μπορεί ο θόρυβος να έχει κοπάσει, ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα έχει πολλά ακόμα να κάνει σε διπλωματικό επίπεδο για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι όσον αφορά στο θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας οι ΗΠΑ έχουν υποστεί μεγάλη ζημία σε πολιτικό και ηθικό επίπεδο.
Ένα χρόνο μετά, και η γερμανική δικαιοσύνη αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο. Ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών όσον αφορά τις παρακολουθήσεις του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ. Μιλώντας στην Deutsche Welle και απαντώντας στο ερώτημα εάν αυτή η κίνηση θα προκαλέσει νέες σοβαρές πολιτικές αναταράξεις μεταξύ των δυο χωρών, ο αναλυτής Μίχαελ Βερτζ από το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο στην Ουάσιγκτον, δήλωσε:«Σίγουρα δεν είναι μια απλή κατάσταση.Αλλά αυτοί που γνωρίζουν την Ευρώπη και τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, γνωρίζουν πως οι έρευνες είναι μια λογική συνέπεια της λανθασμένης συμπεριφοράς της NSA. Πόσο μακριά θα οδηγηθούν είναι αμφιλεγόμενο. Η εμπειρία δείχνει ότι η NSA είναι πολύ φειδωλή στο να δίνει πληροφορίες και ντοκουμέντα. Καταρχήν λοιπόν οι έρευνες έχουν μια μεγάλη πολιτική και συμβολική αξία».
Δεν είναι αναστρέψιμος ο κλονισμός της εμπιστοσύνης
Πρόθεση του Σνόουντεν -όταν έκανε σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις- ήταν να προκαλέσει σοβαρό πολιτικό θόρυβο.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δηλώνει πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Ποιος είναι ο απολογισμός, έναν χρόνο μετά;
Ο αναλυτής Μίχαελ Βερτζ υποστηρίζει:
«Η ζημία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά υψηλή. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Γερμανία, αλλά ιδιαίτερα και για το Μεξικό και τη Βραζιλία.
Το μόνο που μπορεί να ελπίσει κάποιος είναι η αμερικανική κυβέρνηση να κάνει ένα νέο υπολογισμό ζημιών και κερδών. Για παράδειγμα, εάν παρακολουθεί το τηλέφωνο της καγκελαρίου έχει λιγότερο όφελος από το τεράστιο πολιτικό κόστος του κλονισμού της εμπιστοσύνης.
Η καγκελάριος κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον είχε πάντως, αφήσει να εννοηθεί πως ο κλονισμός της εμπιστοσύνης δεν είναι αναστρέψιμος».
Αλλά η Vodafone δεν έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά. Οι αποκαλύψεις του Snowden τον περασμένο Ιούνιο για το «ProjectTempora» που επιτρέπει στο κυβερνητικό αρχηγείο τηλεπικοινωνιών (GCHQ) –το κρατικό γραφείο κατασκοπίας να αποθηκεύει επί τριάντα ημέρες τεράστιους τόμους από μαγνητοφωνημένα στοιχεία (data0 στα οποία συμπεριλαμβάνονται emails, καταγραφές στα social media network, τηλεφωνήματα και πολλά άλλα, παίρνουν πλέον άλλη διάσταση.
Ο πρώην συνεργάτης της NSA Snowden, που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, θεωρείται από κάποιους ήρωας και κάποιους άλλους προδότης.
Αυτή τη στιγμή καταζητείται για τις αποκαλύψεις του από τις μυστικές υπηρεσίες όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και της Γαλλίας και της Βρετανίας. Στην περίπτωση που συλληφθεί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε τριάντα χρόνια κάθειρξη.
Ως ήρωας , ο σνόουντεν τιμάται από τους καλλιτέχνες του graffiti και η εικόνα του κοσμεί πάρα πολλούς ευρωπαϊκούς δρόμους.
Zougla.gr
Προηγούμενο άρθροΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ: Πλατύ τοπική αγορά
Επόμενο άρθροΠροσοχή στον νέο ιό +Simplelocker! Προσβάλλει κινητά τηλέφωνα και tablets (smartphones).