Βιομηχανία Ζάχαρης: Τι είπε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης

“Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων  στην Ελλάδα στα επιθυμητά επίπεδα και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να είναι μια εταιρεία η οποία θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να ανταποκριθεί στην προοπτική αυτή».

stathakis
Ο κ. Γιώργος Σταθάκης

Τα ανωτέρω δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννη Δελή σχετικά με την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών και τη λήψη μέτρων επιβίωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, όπου τα εργοστάσια ζάχαρης πρακτικά ήταν κλειστά. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να λειτουργήσουν και εμείς δώσαμε και δίνουμε μια μάχη, προκειμένου να αποκατασταθεί η εξυγίανση και η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης, για να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η συνέχιση της παραγωγής τεύτλων στην Ελλάδα».

Αμέσως μετά, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Τράπεζας Πειραιώς, για να παραδεχθεί στην συνέχεια  ότι η ΕΒΖ αυτή την στιγμή χρωστάει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό που τελικά δεν μπορεί να εξοφλήσει.

Τι προβλέπεται για την εξυγίανση της ΕΒΖ

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη εκτιμάται ότι από την πώληση παγίων της βιομηχανίας θα εισπραχθούν 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως π.χ. το εργοστάσιο στην Σερβία και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα Από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς προς την βιομηχανία  ζάχαρης.

Σχετικά με την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών

Ο κ. Σταθάκης σχετικά με την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών είπε: «Η εκτίμησή μας είναι ότι, εφόσον είναι στη διαδικασία έγκρισης το σχέδιο, και διαφαίνεται ότι είναι, και στη διαδικασία γραπτής πλέον επιβεβαίωσης ότι δεν αποτελεί κάποιας μορφής κρατικής επιδότησης που μπορεί να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του σχεδίου, σε τρεις μέρες περίπου μετά την απόφαση θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για την περσινή παραγωγή, μιας και η αναχρηματοδότηση της εταιρείας σύμφωνα με το σχέδιο φθάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό εκατομμυρίων που υπερκαλύπτει την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για το προηγούμενο έτος. Για τον λόγο αυτό ενθαρρύναμε τους τευτλοπαραγωγούς να συνεχίσουν να φυτεύουν και να φθάσουμε έναν στόχο».

Προηγούμενο άρθροΕκδρομές της Φιλόπτωχου Γυναικών Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την αναφορά του Γιάννη Μουζάλα