Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια Μέρος 1ο – Συνταγή μπουγάτσα κρέμα

μπουγάτσα κρέμα

Tαξίδι γεύσεων στην Αλεξάνδρεια και στο Πλατύ, στον «κήπο» της Μακεδονίτικης γης που γνώρισα και αγάπησα…

Sissy nika
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Πρώτο ταξίδι μου στο Πλατύ δέκα χρόνια πριν… ούτε καν ήξερα το τόπο…από τότε τον αγάπησα και πάντα βρίσκω «αιτία» να επιστρέψω. Είναι ο τόπος και κυρίως οι άνθρωποι που με γαληνεύουν, μου χαρίζουν δύναμη. Είναι το δικό μου μυστικό, η δική μου «πηγή» ενέργειας για να μπορώ να ανταποκριθώ στα συνεχή ταξίδια και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Η Αλεξάνδρεια … μέσα από την δική μου ματιά

Γνωστά και άγνωστα μονοπάτια γεύσης συναντώνται στην Αλεξάνδρεια, κομβικό σημείο υδάτινων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και οδικών αξόνων . Γεύσεις αυθεντικές, όλο φρεσκάδα που οδηγούν «στα χνάρια» του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

05
Η Αλεξάνδρεια

Φίλοι με ξενάγησαν στον «κήπο της Κεντρικής Μακεδονίας» με συνολική έκταση 500000 στρεμμάτων. Στον επίγειο Παράδεισο καλλιεργούνται από ρύζι και τεύτλα μέχρι ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα, λωτοί, μήλα, δαμάσκηνα , αχλάδια. Λόγω της βιοποικιλότητας, του μικροκλίματος της περιοχής, του υπογείου και του επιφανειακού υδάτινου πλούτου, η ποιότητα των καρπών είναι υψηλής ποιότητας και οι εξαγωγές στην Ευρώπη «καλά κρατούν»…..

Στο Πλατύ εδρεύει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης όπου γίνεται, μετά από πολύπλοκη επεξεργασία, η εξαγωγή κρυσταλλικής ζάχαρης και μελάσας από τα τεύτλα, τα γνωστά μας παντζάρια.

Στην περιήγηση μου στο Πλατύ εντυπωσιάστηκα από λαχανόκηπους, τις χήνες, σε ρόλο πιστού φύλακα αλλά και από το πλήθος σπάνιων φτερωτών επισκεπτών με απόλυτους άρχοντες της περιοχής τους πελαργούς και τους πελεκάνους.

a2
Το Πλατύ

Τα αρώματα από καλλιέργειες αρωματικών φυτών, που προορίζονται για παραγωγή αιθερίων ελαίων για την αρωματοποιία και την «αστεράτη κουζίνα», σίγουρα θα σας ξετρελάνουν.

Από τον «τρύγο» των μελισσών παράγεται μέλι εξαιρετικής ποιότητας, νέκταρ και γύρι.

Στο Πλατύ θα δοκιμάσετε την πιο εύγευστη κουζίνα της Καππαδοκίας, αναζητείστε την κυρία Ανάστα Κεφαλά, την καλύτερη μαγείρισα της περιοχής. Ευχαρίστως θα σας δώσει τις αυθεντικές συνταγές της και όλο και κάτι θα σας «φιλέψει». Στο μικρό παντοπωλείο της Κικής Ελευθεριάδου θα βρείτε τοπικούς γευστικούς θησαυρούς και ευφάνταστους παστούς ψαρομεζέδες για τσίπουρο.

Η θαλασσινή τους κουζίνα υπέροχη αφού στον ΛΟΥΔΙΑ «γεννιούνται» τα καλύτερα μύδια και αφθονούν «τα κλεφτρόνια»τα μοναδικά μπλε καβούρια που στο εξωτερικό είναι πανάκριβα…

Μαζί θα γνωρίσουμε την αληθινή Μακεδονίτικη κουζίνα από τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξανδρείας «Το Ρουμλούκι», που ασχολούνται με την αναβίωση εθίμων, την καταγραφή, την διάσωση, την διατήρηση και την διάδοση της παράδοσης και της γαστρονομίας.

023
Κοπέλα με παραδοσιακή φορεσιά της Αλεξάνδρειας

Η μοναδική παραδοσιακή στολή τους θεωρείται κατάλοιπο αρχαίας στρατιωτικής ενδυμασίας. Ο πρωτότυπος κεφαλόδεσμος (κατσούλι) αναπαριστά αρχαία περικεφαλαία που σύμφωνα με την παράδοση είναι η επιβράβευση του Μ.Αλεξάνδρου, στις γυναίκες που πήραν τα όπλα και πολεμώντας γενναία έδιωξαν τους εισβολείς την εποχή της μεγάλης του εκστρατείας του από την περιοχή.

01
Παραδοσιακός ξυλόφουρνος στην Αλεξάνδρεια

Η ντόπια κουζίνα, η ενδυμασία τους αλλά και η χωροθέτηση της Αλεξάνδρειας, δίπλα στην Βεργίνα, πιστοποιούν την αυθεντικότητα της Μακεδονίας που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μ. Αλέξανδρος.

Γνωρίστε τον γαστρονομικό πολιτισμό στα λαογραφικά μουσεία, με τις θύμησες της κουζίνας του χθες, στο Νησί και στη Μελίκη, και αναζητείστε τους παράξενους υπαίθριους φούρνους, που κάποιοι διασώζονται μέχρι σήμερα.

03
Οι κυρίες που μαγείρεψαν και στη μέση ο Διονύσης Ματόπουλος

Τολμήστε να δοκιμάσετε σούπα μοσχαροκεφαλή, πατσά και σουβλάκια σε κάποιο από τα πολλά ψητοπωλεία.

Θα ξαναγυρίζετε …… γιατί θα αναπολείτε τις γεύσεις της κουζίνας της Αλεξανδρείας, που κάποιες φωτογραφίσαμε δίπλα σε «στοιχεία» της ιστορικής τους ενδυμασίας.

ΣΥΝΤΑΓΗ:

04
Πεντανόστιμη μπουγάτσα Αλεξάνδρειας

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΚΡΕΜΑ

Συνταγή του Διονύση Ματόπουλο από το «Αλεξανδρινό Γλυκών Γεύσεις»

 Υλικά:

1 πακέτο φύλλα κρούστας

1 ½ λίτρο γάλα

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα ζάχαρη

3 – 4 κουτάλια σούπας βούτυρο γάλακτος

1 ½ βανίλια

άχνη ζάχαρη

κανέλλα

bougatsa1

Tρόπος παρασκευής

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη σε χαμηλή πάντα θερμοσία για να μην μας κολλήσει.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει κρέμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από την εστία, ρίχνουμε το βούτυρο γάλακτος και τη βανίλια και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, βάζουμε τα οχτώ φύλλο κρούστας ενδιάμεσα αλειμμένα με βούτυρο γάλακτος , τη γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.

Ψήνουμε σε προθεμασμένο φούρνο στους 180 κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας τον αέρα μέχρι να ροδίσει.

Μόλις τη βγάλουμε απ’ το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα.

Tips

Εμείς χρησιμοποιούμε χειροποίητο φύλλο και σε όσους το γνωρίζουν το συνιστούμε για καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Τέλος του πρώτου μέρους.

Προηγούμενο άρθροΜαθητές Ημαθίας: Αποχή επ΄ αόριστον μέχρι να υλοποιηθεί η δωρεάν μεταφορά στα σχολεία
Επόμενο άρθροΓΑΣ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ” Τον «κατακεραύνωσε» τον ΚΕΡΑΥΝΟ με 28 π. διαφορά!! -Βίντεο