Συνταγή: Υπέροχο εκμέκ κανταΐφι

Υπέροχο εκμέκ κανταΐφι

Anna Katahana
Από την ανταποκρίτρια του Έμβολος στην Θεσσαλονίκη Άννα Καταχανά

Υλικά για 8 άτομα:

500 γρ κανταΐφιeεκμέκ κανταϊφι 1

300 γρ βούτυρο – βιταμ

2 φακελάκια σαντιγί

1 λίτρο γάλα

Υλικά για την κρέμα:

4 ποτ γάλα

1 ποτ ζάχαρη

½ ποτ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αυγά

2 κουτ σούπας βούτυρο – βιταμ

2 βανίλιες

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρια νερό

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κιλό ζάχαρη

2 φύλλα αρμπαρόριζας

 Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο ταψί “ξεμαλλιάζουμε” το κανταΐφι για να γίνει αφράτο και το απλώνουμε. Βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια πάνω στο κανταΐφι ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο πορτοκαλί χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το σπάμε με ένα πιρούνι για να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια και το αφήνουμε να κρυώσει.

eεκμέκ κανταϊφι 2Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα φύλλα, την ζάχαρη και το λεμόνι και αφού αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στο κρύο κανταΐφι που το έχουμε τοποθετήσει μέσα στα σκεύη μας.

eεκμέκ κανταϊφι 3Βάζουμε την ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Βράζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Μόλις βράσει το προσθέτουμε σιγά σιγά για να μην κόψει, μέσα στο μείγμα μας. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Το κατεβάζουμε από την φωτιά αλλά συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε, προσθέτουμε την βανίλια και το βούτυρο. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει.

eεκμέκ κανταϊφι 4Μόλις είμαστε έτοιμοι ετοιμάζουμε την σαντιγί μας όπως αναγράφει στην συσκευασία και την προσθέτουμε στην επιφάνεια του γλυκού μας.

eεκμέκ κανταϊφι 5Διατηρείται στο ψυγείο.