Συνταγή: Το γλυκό ψωμί της Στρέμνιτσας η μπογάτσα

Φτιάτε ένα απίθανο ψωμί που η γεύση του θα γράψει… και θα ενθουσιάσει οικογένεια και φίλους.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΡΑΚΙΝΙΩΤΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ «Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1870» ΣΤΗ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερού ζάχαρη

1 ποτήρι νερού αλυσίβα

1 ποτήρι νερού κανελόζουμο

Μισό κ. γ. μπέκιν πάουντερ

Μισό κ.γ. σόδα

1 κ.γ. αλάτι

1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για να φτιάξουμε το κανελόζουμο βράζουμε 4 ξύλα κανέλας σε 2 ποτήρια νερό για 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καφεκόκκινο χρώμα.

Για να φτιάξουμε την αλυσίβα διαλύουμε 2 κ.σ. στάκτη σε ένα ποτήρι νερό και το βράζουμε για 10 λεπτά.

Διαλύουμε την σόδα στην αλυσίβα και βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υγρά μαζί σχεδόν χλιαρά εκτός από το ελαιόλαδο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανακατεύουμε με το χέρι μας δυνατά και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να ξεκολλά από το χέρι μας.

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε μέσα την μπογάτσα.

Με ένα πηρούνι κάνουμε διάφορα σχέδια σε όλη την επιφάνεια και στο πλάι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για μια ώρα.