Συνταγή: Σπάλα χοιρινή φούρνου στη γάστρα με κρύα σαλάτα ζυμαρικών – Από την Ελένη Μπρούφα

Σπάλα χοιρινή φούρνου στη γάστρα με κρύα σαλάτα ζυμαρικών

Eleni_Mproufa
Από την Ελένη Μπρούφα

Υλικά για τη σπάλα:

2-3 κιλά σπάλα χοιρινή14017701_336490073348798_240467185_n

1 φλ. τσαγιού περίπου, ελαιόλαδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

λίγο δενδρολίβανο

Εκτέλεση για τη σπάλα:

  1. Πλένουμε το κομμάτι του κρέατος και το αφήνουμε να στραγγίσει απ τα νερά.
  2. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ή τάπερ που να χωράει το κρέας, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του σκόρδου και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για το κρέας μας.
  3. Πριν τοποθετήσουμε το κρέας, το χαράζουμε σε διάφορες μεριές (όχι πολύ βαθιά), τοποθετούμε μέσα τα φετάκια απ το σκόρδο και το βάζουμε μέσα στη μαρινάδα.
  4. Το γυρνάμε απ όλες τις μεριές για να πάει η μαρινάδα παντού.
  5. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα μαγειρευτεί.
  6. Την επόμενη μέρα τοποθετούμε το κρέας σε γάστρα και προσθέτουμε 1 ½ -2 ποτήρια νεράκι.
  7. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 2 με 3 ώρες (για κάθε 1 κιλό κρέατος θέλουμε γύρω στην μία ώρα ψήσιμο, οπότε έτσι μπορείτε να το υπολογίσετε).

Για να συνοδέψετε το ψητό μπορείτε να φτιάξετε και μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών .

Χρησιμοποιείστε ό,τι ζυμαρικό σας αρέσει (πέννες, βίδες, κοχυλάκι, φιογκάκια κτλ).

Κρύα σαλάτα ζυμαρικών

Υλικά:

 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας14017963_337119409952531_1396870350_n

1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα

2 πιπεριές  πράσινες ψιλοκομμένες

5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση

2-3 βραστά αυγά κομμένα σε φέτες

1 κούπα μέτρια ψιλοκομμένο σε κύβους μαλακό κίτρινο τυρί (τύπου Gouda)

λίγο ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον

1 πρέζα πιπέρι μαύρο και ρίγανη

Για τη σως :

½  βάζο μαγιονέζα

1 κ.σ. μουστάρδα

 1 κ.σ. κέτσαπ

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

14017772_337119423285863_1086265853_nΕκτέλεση:

  1. Βράζουμε και σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας.
  2. Τοποθετούμε τα υλικά μας σε μεγάλο μπολ μαζί με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
  3. Ετοιμάζουμε τη σως και περιχύνουμε πάνω στη σαλάτα μας.
  4. Ανακατεύουμε πάλι να πάει η σως παντού και τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει και να ναι δροσερή.

Καλή όρεξη

και καλή σας επιτυχία!!