Συνταγή: Σουσαμόπιτα της Άννας – Άρωμα και νοστιμιά!

Mια πίτα που αγαπώ ιδιαίτερα για τη λεπτή γεύση και τα αρώματά της είναι η σουσαμόπιτα. Την δοκίμασα στη Θράκη αλλά και στα παράλια της Μ.Ασίας και πολύ μου άρεσε.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ζήτησα από τη Νανά να μας την φτιάξει και πολύ το χαρήκαμε.

Η συνταγή μπορεί να γίνει και σε στρογγυλή μορφή και σε ρολά αλλά και σαν σαλιγκάρι.

Μπορούμε να βάλουμε και λικέρ κουμ κουάτ για έξτρα άρωμα ένα σφηνάκι είναι αρκετό.

Για όσους θέλουν να νηστέψουν είναι το ιδανικό γλυκό καλοκαιρινό και νόστιμο.

Σουσαμόπιτα της Άννας

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Η κουζίνα της μαμάς Άννας»

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

3 φλιτζάνια σουσάμι καβουρδισμένο

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη

Μισό φλιτζάνι αμύγδαλόψιχα τριμμένη

1 ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

2 κ.σ. κανέλα

1 πρέζα αστεροειδή γλυκάνισο

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι σησαμέλαιο

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

1 ξύλο κανέλας

2 φέτες λεμονιού

Για το φινίρισμα

10 γαρίφαλα ολόκληρα

Λίγο σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Καβουρδίζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Τα χτυπάμε δυνατά χωρίς να γίνουν τρίμα.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο κρούστας. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 5 κουταλιές γέμιση. Καλύπτουμε με φύλλο που το λαδώνουμε και απλώνουμε και πάλι γέμιση.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε 4 στρώσεις.

Στρώνουμε και το τελευταίο φύλλο.

Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και στο κάθε κομμάτι βάζουμε ένα γαρίφαλο.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο με το σησαμέλαιο μέχρι να κάψει.

Περιχύνουμε την πίτα μας και την βάζουμε να ψηθεί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Την τελευταία στιγμή προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να χλιάνει.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι.

Αφήνουμε να το απορροφήσει και μετά από 2 ώρες σερβίρουμε.