Πορτοκαλόπιτα – Μια αυθεντική συνταγή που έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα

Πορτοκαλόπιτα
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αυθεντική συνταγή που έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Εμείς πήγαμε στο ιστορικό καφέ Σαμαρτζή στα Στύρα, στη Νότια Εύβοια και τη δοκιμάσαμε επιτόπου.

Μας εκμυστηρεύτηκαν τη συνταγή που ενθουσίασε όλους τους  διάσημους που ήταν φιλοξενούμενοι στα νησιά των Πεταλιών, από τον Ωνάση και την Μαρία Κάλλας μέχρι την Παλόμα Πικάσσο και  ονόματα θρύλους που διάβηκαν το κατώφλι του καφέ μόνο και μόνο να πιούν ελληνικό καφέ δίπλα στη πορτοκαλόπιτα.

Τα ιδιωτικά νησιά των Πεταλιών
Φώτο : Τα ιδιωτικά νησιά των Πεταλιών

Στόμα με στόμα έγινε διάσημη σε όλη την Ελλάδα και όλοι ανακάλυψαν και μια ιδιαίτερη συνταγή. ΄Εχω δοκιμάσει τις περισσότερες σαν αυτή καμιά. Βοηθούν βέβαια και τα φύλλα ζύμης Ψαχνών αλλά όλα είναι θέμα αναλογιών.

Με μεγάλη αγάπη την προσφέρουμε στους διαδικτυακούς μας φίλους …

πορτοκαλόπιτα 2

Πορτοκαλόπιτα

Από το ιστορικό καφέ Σαμαρτζή

Υλικά

450 γρ φύλλο τ. Βυρηττού δηλ.1 συσκευασία

150 ml σπορέλαιο

100 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

250 ml γάλα πλήρες

300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίνες

4 αυγά

6 πορτοκάλια φρέσκα ακέρωτα

1/2 κ.γ κανέλα σε σκόνη

Για το σιρόπι

500 ml νερό

800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 πορτοκάλι χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι

πορτοκαλόπιταΤρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και ανακατεύοντας το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 20-25 λεπτά.

Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 3 πορτοκάλια να βράσουν και μόλις μαλακώσουν τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε.

Κρατάμε το χυμό σε μια μπασίνα.

Βάζουμε το υπόλοιπο από τα πορτοκάλια στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.

Στύβουμε τα 3 πορτοκάλια και κρατάμε το χυμό.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε με το φτερό στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να «αφρατέψουν».

Χαμηλώνοντας την ταχύτητα προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο, το γάλα, το σπορέλαιο, το μπέικιν, τις βανίλιες, την κανέλα, τον πολτό από τα πορτοκάλια, το χυμό από τα βρασμένα πορτοκάλια, το ξύσμα και το χυμό από τα άλλα 3 πορτοκάλια. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, στρώνουμε δυο φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού και τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Ανακατεύουμε τα κομμάτια φύλου με τη γέμιση της πορτοκαλόπιτας και την ρίχνουμε στο ταψί φροντίζοντας να τα απλώσουμε ισομερώς και στρώνουμε την επιφάνεια με τη μαρίζ.

Από πάνω σκεπάζουμε με δύο φύλλα αν θέλουμε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35-40 λεπτά.

Όπως βγει η πορτοκαλόπιτα καυτή από το φούρνο με χρώμα χρυσοπορτοκαλί τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει και σερβίρουμε φινίροντας το πιάτο με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού ή πορτοκάλι που το καραμελώνουμε με ζάχαρη.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Η καισαρική είναι ασφαλής μέθοδος τοκετού ακόμα και όταν έχει ήδη προηγηθεί άλλη
Επόμενο άρθρο“Το παιδί μου αγχώνεται και δεν θέλει να πάει σχολείο”: συμβουλές σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές