Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι

Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάθε μπουκιά και ένα ταξίδι στον μυστηριώδη κόσμο των αρωμάτων… τις ωραιότερες τις γεύτηκα στο ακριτικό νησί, που τελευταία πολύ δοκιμάζεται, στην Λέρο.

‘Ενα νησί πανέμορφο που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις. Ωραίοι άνθρωποι, καλωσυνάτοι με έμφαση στα μαγειρικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Λέρος το κάστρο Leros
Νήσος Λέρος – Το κάστρο

Η κουζίνα τους έχει επιδράσεις ιταλικές και αρώματα πολυπολιτισμικά …

Πανεύκολη συνταγή χαρισμένη στους φίλους του Έμβολου.

Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι 4

Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι

Από τον γνωστό ζαχαροπλάστη Μικέ Ταχλαμπούρη, Πλάτανος Λέρου

Υλικά 

250γρ. φυτικό βούτυρο

250γρ.  ζάχαρη

250ml   ηλιέλαιο

250 ml   κόκκινο γλυκό κρασί

1 κ.γ κανέλα

1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. κοφτή μπέικιν πάουντερ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις «όσο σηκώσει»

Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι

 Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το φυτικό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά.

Πλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι 5Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, την σόδα, το κρασί και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το αλεύρι χτυπώντας αργά και σταθερά.

Η ποσότητα δεν είναι τόσο συγκεκριμένη αλλά χρειαζόμαστε τόσο αλεύρι ώστε να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Οι γιαγιάδες έλεγαν για το αλεύρι “όσο πάρει” μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, ξεπλένουμε τα χέρια μας με κρασί και πλάθουμε σε πλεξούδες ή στο σχήμα που αγαπάμε. Αραδιάζουμε τις πλεξούδες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις πλεξούδες να “κρυώσουν” χωρίς να τις σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανές.

Για να τις διατηρήσουμε τραγανές “κλείνουμε” τις πλεξούδες σε μεταλλικό κουτί.

Προηγούμενο άρθροΛεμονόπιτα της Έρκυνα – Mια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων…
Επόμενο άρθροΟ ΣΥ.Δ.ΠΕ.Μακεδονίας εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παναγιώτη Μιχανεϊτζίδη