Συνταγή: Παραδοσιακοί Λουκουμάδες – Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Λουκουμάδες παραδοσιακοί

Γλυκιά δημιουργία αρωματική και εμβληματική της ελληνικής κουζίνας. Δημιουργεί έντονες γευστικές αναμνήσεις και συνδέεται με οικογενειακά τραπεζώματα αλλά και γιορτινές συνάξεις…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τους καλύτερους λουκουμάδες τους έφτιαξε κυριολεκτικά «στην στιγμή» … για να με καλωσορίσει στο νησί,η φίλη μου Καλλιόπη. Το μέλι της όμως που χρησιμοποίησε με το μεθυστικό άρωμα ήταν από το Κτήμα “Μελίτιμος” στο Πλατύ Ημαθίας.

Άλλωστε το πιο εύγευστο, βιολογικό, γνήσιο μέλι στο Πλατύ «τρυγείτε» από τους ανθρώπους, που θεωρώ οικογένεια μου… και κάτι παραπάνω…

Τα καρύδια δένουν αρμονικά με τους λουκουμάδες αλλά και τα αμύγδαλα.

Η συνταγή δική σας

Λουκουμάδες παραδοσιακοίΠαραδοσιακοί Λουκουμάδες

Από την παπαδιά Καλλιόπη Μουζουράκη ξακουστή μαγείρισσα της Καλύμνου

Υλικά

1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γ. αλάτι θαλασσινό

1 φακελάκι μαγιά

3 κ.σ. ούζο

Περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό

Για το τηγάνισμα

Σπορέλαιο

Για το φινίρισμα

Μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο

Κανέλα

Ξηρούς καρπούς που αγαπάμε

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά αφού τη έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.

Λουκουμάδες παραδοσιακοίΞεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα το χλιαρό νερό λίγο-λίγο μέχρι να γίνει χυλός και τότε προσθέτουμε το ούζο. Χτυπάμε το μείγμα  πολύ δυνατά με τα χέρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για 20-30 λεπτά.

Στη Κάλυμνο, οι παραδοσιακοί λουκουμάδες σχηματίζονται με το χέρι επειδή όμως είναι μία αρκετά δύσκολη τεχνική καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το εξαρτηματάκι που δίνει το κλασσικό σχήμα δακτυλίδι.

 Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και αφού «κάψει» καλά ξεκινάμε να ρίχνουμε με το μηχάνημα τη ζύμη και αναποδογυρίσουμε τους λουκουμάδες με την τρυπητή κουτάλα για να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.

Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.

Σερβίρουμε σε πιάτο και τα περιχύνουμε με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και κανέλα.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με χαρμάνι ξηρών καρπών.