Συνταγή: Ντολμαδάκια της γιαγιάς – Τα καλύτερα ντολμαδάκια!! Δείτε και βίντεο πως τα τυλίγουμε

Ντολμαδάκια της γιαγιάς – Τα καλύτερα ντολμαδάκια!!
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Τα καλύτερα ντολμαδάκια που θα φάτε ποτέ!!

Για να γίνουν καλά τα ντολμαδάκια χρειάζονται αγνά συστατικά, πείρα στο τύλιγμα και αγάπη στο φτιάξιμο. Η γιαγιά, μας φτιάχνει τα καλύτερα ντολμαδάκια και μας επέτρεψε να καταγράψουμε όχι μόνο την συνταγή αλλά και τον τρόπο τυλίγματος που θα μπορέσετε να δείτε στο βίντεο μέσα στην συνταγή.

Τα υλικά με το μάτι όπως λέει—θα βγουν δύο πολύ ωραίες γεμάτες πιατέλες με ντολμαδάκια τα οποία εμείς τα εξαφανίζουμε μέχρι να πεις κύμινο….

Τα αμπελόφυλλα πάλι από τον κήπο της.. από τις αγαπημένες της κληματαριές που τις καλημερίζει κάθε πρωί και όπως λέει.. την καταλαβαίνουν.. και δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό!

Από την περίφημη Σουφλιώτισσα μαγείρισσα  Σουλτάνα Παπατσαρούχα

Υλικά

Αμπελόφυλλα μέτρια τα οποία τα πλένουμε και τα ζεματάμε –προσοχή δεν τα βράζουμε

½ κιλό ρύζι γλασέ

1 ματσάκι ή 8 τεμ πράσινα κρεμμύδια καλά ψιλοκομμένα

¼ από μεγάλο ματσάκι δυόσμο καλά ψιλοκομμένο

¼ ματσάκι άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

¼ από μεγάλο ματσάκι μαϊντανό καλό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

1 κ.γ. φουσκωτό αλάτι

Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

Ελαιόλαδο ½ φλυτζάνι

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα χορταρικά πολύ καλά και τα τρίβουμε με το χέρι χωρίς να τα βράσουμε. Τα βάζουμε όλα μαζί με το ρύζι, το πιπέρι, το αλάτι και το λάδι μέσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι.

Βάζουμε πολύ λίγο νερό επίσης και ρίχνουμε λίγο χυμό από τα λεμόνια. Αφού τα ανακατέψουμε με το χέρι, απλώνουμε τα αμπελόφυλλα με προσοχή ένα – ένα σε ένα δίσκο και βάζουμε μια καλή ποσότητα στην μέση του φύλλου. Τυλίγουμε το φύλλο διπλώνοντας τις δύο άκρες του και τυλίγοντας το υπόλοιπο με το χέρι.

Δείτε στο βίντεο πως τα τυλίγουμε:

Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε 2-3 στρώσεις από ντολμαδάκια.

Από πάνω βάζουμε ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο ένα φλυτζάνι γεμάτο με νερό για να κρατήσει τα ντολμαδάκια για να μην διαλυθούν.

Γεμίζουμε με ζεστό νερό και βάζουμε και το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Ελέγχουμε τα ντολμαδάκια αν έχουν βράσει. Βλέπουμε το ρύζι και αφαιρούμε από επάνω αρχικά το φλυτζάνι με το νερό και στην συνέχεια μετά από λίγη ώρα και το πιάτο. Αν θέλουμε να γίνουν σπυρωτά, τα βγάζουμε πιο γρήγορα, διαφορετικά περιμένουμε να πάρουν ακόμη καμιά βράση, ώστε να σωθεί το νερό και μετά σβήνουμε την φωτιά.

Τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα όπως την φωτογραφία.

Καλή όρεξη.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Για να γίνουν καλά τα ντολμαδάκια δεν θα πρέπει να τα τυλίγετε πολύ σφιχτά για να έχει χώρο το ρύζι να απλωθεί με το βράσιμο