Συνταγή: Μυδοπίλαφο Χανιώτικο – Νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε…

Νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε… από τις πιο αρωματικές γεύσεις της Κρήτης. Στα ονειρικά Χανιά, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, ανακαλύψαμε ένα γευστικό παράδεισο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γνωρίσαμε αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης. Στο γευστικό μας σεργιάνι συνοδοιπόρος ο φίλος Σπύρος Μαμαλουκάκης.

Στο λιμάνι Χανίων με κατέκτησε ο Σωτήρης με ένα μυδοπίλαφο μούρλια…. Ολη η θάλασσα στο πιάτο σας αν μάλιστα το «δέσετε» με κρασί ασύρτικο θα σας μείνει αξέχαστο. Η συνταγή δική σας!

Η συνταγή δική σας.

Χανιά – λιμάνι

Από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο chef και συνιδιοκτήτη του restaurant Γλωσσίτσες, Χανιά

Yλικά για 4 άτομα

½ κιλό μύδια ζωντανά με το κέλυφος

½ κιλό μύδια Θεσσαλονίκης αποφλοιωμένα στο νερό τους

Δύο ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες

Τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες  χωρίς την πράσινη φύτρα

Δύο κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα

Ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ένα ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

400 γρ. ρύζι αμπόριο ή καρολίνα

 80 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Καυτερές πιπερίτσες, αν αντέχετε !!

Τρόπος παρασκευής  

Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε με την μισή ποσότητα ελαιολάδου την μισή ποσότητα από το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι και τις καυτερές πιπερίτσες.

Μόλις «γυαλίσουν», προσθέτουμε τα μύδια με το κέλυφος, καλά καθαρισμένα.

«Σβήνουμε» με ένα ποτηράκι κρασί λευκό.

Όταν ανοίξουν τα μύδια, τα αποσύρουμε από τη εστία και τα διατηρούμε ζεστά.

 Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

Σε άλλη ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο, κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά που έχουν απομείνει μέχρι να «γυαλίσουν» και ρίχνουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και «σβήνουμε» με το κρασί μας.

Παρακολουθούμε τον βρασμό του ρυζιού, προσθέτοντας εναλλάξ βραστό νερό, τριμμένη ντομάτα και ζουμί από τα αποφλοιωμένα μύδια μέχρι το ρύζι να είναι μεν βρασμένο αλλά να «στέκει» (al dente).

Ρίχνουμε τότε τα μυρωδικά μας (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό) και τα αποφλοιωμένα μύδια. Σκεπάζουμε εκτός εστίας την κατσαρόλα μας για 3-4 λεπτά έως να γίνουν τα μύδια σαν κουκούτσια από μούσμουλα.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της πρώτης κατσαρόλας με τα μύδια με κέλυφος, αναμιγνύουμε ελαφρά πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλατάκι και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Tο μυδοπίλαφο θέλει μεγάλη προσοχή στο αλάτι γιατί κάποιες φορές τα ζωντανά μύδια ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, κάνουν μεγάλη κατακράτηση αλατιού.

Τα μύδια  καθαρίζονται πάντα κάτω από τρεχούμενο νερό, βγάζουμε πρώτα, με τη βοήθεια κάποιου οδοντωτού μαχαιριού, ότι έχει κολλήσει στο κέλυφος και μετά τραβάμε και αφαιρούμε το χνούδι του.