Συνταγή: Μουσταλευριά – Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Μουσταλευριά

Το ωραιότερο φθινοπωρινό γλυκό, εύκολο και φτιαγμένο με φθηνά υλικά. Είναι θρεπτικό αφού τα συστατικά του ανήκουν στις υπερτροφές. Ενδείκνυται για τους μικρούς μας φίλους αλλά και για εμάς τους μεγαλύτερους είναι νοσταλγική γεύση… που ξυπνά αναμνήσεις.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Θυμάμαι την γιαγιά μου να ετοιμάζει μουσταλευριές από το τέλος του τρύγου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπως άλλωστε και τα τραγανά μουστοκούλουρα που ήταν και τα αγαπημένα της.

Ο φίλος του ΄Εμβολου πολυβραβευμένος executive chef Γιώργος Δαμιανάκης ετοίμασε μια απίθανη μουσταλευριά και πολύ με συγκίνησε.

Μοιράζομαι την συνταγή μαζί σας.

Μουσταλευριά

Από τον Γιώργο Δαμιανάκη executive chef του Foccacino Deli, Φάληρο Αθήνα

ΜουσταλευριάΥλικά

400 γρ. μούστο βρασμένο από ξινόμαυρο

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο

40 γρ. αλεύρι

1 ξυλάκι κανέλας

1 φύλλο αρμπαρόριζας

5-6 σταγόνες λεμόνι

Για το φινίρισμα

30 γρ. καρύδι χονδροτριμμένο

20 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι

20 γρ. αμύγδαλα χονδροκομμένα

Κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 ml. μούστου και διαλύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι χτυπώντας με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 300 ml. μούστου και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το μέλι και το μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Προσθέτουμε και  όλα τα αρωματικά και σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.

 Μόλις αρχίζει να πήζει η μουσταλευριά, την αδειάζουμε  σε πιατέλα ή σε φόρμα.

Πασπαλίζουμε με το καρύδι, το αμύγδαλο, το σουσάμι και την κανέλα.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.