Συνταγή: Μαρμελάδα σύκο – Εύκολη και νόστιμη

To σύκο είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο του Αυγούστου. Νόστιμο και πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η γευστική του σάρκα έχει χρώμα κόκκινο και χαρίζει γλύκα περισσή. Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει είναι βιταμίνες Α, Β1,  Β2,  μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Τα σύκα βοηθούν τον οργανισμό μας στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλή λειτουργία του πεπτικού αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα σύκα βοηθούν την λειτουργία του καρδιαγγειακού και συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Η φίλη Χρυσούλα Παπαλέξη, γνωστή για το απίθανο πρωινό που προσφέρει στο πανέμορφο ξενοδοχείο της Γανυμήδης, στο Γαλαξίδι, αυτές τις ημέρες φτιάχνει τις δικές τις μαρμελάδες. Τις σερβίρει με ζεστό ψωμάκι αλλά και με κατσικίσιο τυράκι. Μάλιστα για να επαυξήσουμε τη γεύση δοκιμάσαμε ένα ανοικτό σάντουιτς με κατσικίσιο τυράκι, σύκο μαρμελάδα και φρούτο σύκου.

Η Χρυσούλα μας έδωσε τη συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα.

Πάντως τις μαρμελάδες που με «φίλεψε» η Χρυσούλα θα τις φυλάξω στο ντουλάπι μου για να  αιχμαλωτίσω τις γεύσεις και τα αρώματα του καλοκαιριού για τον χειμώνα που έρχεται.

  Μαρμελάδα σύκο της Χρυσούλας

 Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

 

Υλικά

2 κιλά σύκα με τη φλούδα, κομμένα στα 4 ή στα 6 εάν είναι μεγάλα

1κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Tρόπος παρασκευής

Πλένουμε τα σύκα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι τα σκληρά μέρη, το κοτσάνι και το κάτω μέρος.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα μαζί με τη μισή ζάχαρη από την προηγούμενη μέρα να βγάλουν τα υγρά τους  .

Την επόμενη μέρα τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το χυμό με το ξύσμα λεμονιού .
Βράζουμε την μαρμελάδα μας σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συχνά με προσοχή, γιατί καθώς κοχλάζει , πιτσιλάει και υπάρχει φόβος να μας με κάψει .

 Προσοχή μην την παραβράσουμε και σφίξει πολύ.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνουμε  το τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο που έχει μείνει στην κατάψυξη για ώρες.

Εάν «στέκεται» τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη .

Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει μια τελευταία βράση .

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά να «σταθεί»

Αμέσως μετά με καθαρή κουτάλα γεμίζουμε τα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα «ξέχειλα». Κλείνουμε ερμητικά το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε για μια μέρα.

Τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση.