Μανιτάρια κρασάτα με σκορδάκι και αρωματικά

Μανιτάρια κρασάτα με σκορδάκι και αρωματικά

Νόστιμο, γρήγορο και υγιεινό πιάτο αφού τα μανιτάρια είναι βόμβες βιταμινών.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλλιεργημένα μανιτάρια όλων των ειδών ή ακόμα και ποικιλία άγριων μανιταριών, αν βέβαια μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε.
Τα απόλαυσα στο ωραιότερο σημείο των Μετεώρων, εκεί στα ριζά των βράχων στην απίθανη βεράντα του εστιατορίου Μετεώρων Πανόραμα που έχει αυθεντικές γεύσεις Θεσσαλικής κουζίνας και ευγενέστατο προσωπικό που ξέρει να χαμογελά και αγαπά την δουλειά του.
Η θέα συναρπαστική και η συνταγή δική σας.

Μανιτάρια κρασάτα με σκορδάκι και αρωματικά

Από την Γιώργο Αγγέλη του εστιατορίου Μετεώρων Πανόραμα Καλαμπάκα

Μανιτάρια-κρασάταΥλικά

500 γρ. μανιτάρια  λευκά ή πορτομπέλο

6 κ.σ. εκλεκτό ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο

100 ml κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

ρίγανη

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Tρόπος παρασκευής

Μανιτάρια κρασάτα με σκορδάκι και αρωματικάΜε βουρτσάκι καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αμέσως μετά τα σκουπίζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Κόβουμε τα ποδαράκια και το κεφάλι σε λεπτές φέτες.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδια για τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να «γυαλίσουν» για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό τα μανιτάρια.

Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά ανακινώντας το τηγάνι ώστε να ψηθούν και από τις δύο μεριές. Χρειάζεται προσοχή να μην διαλυθούν.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, τα πιπέρια, το αλάτι και τα αφήνουμε στην φωτιά για 4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους.

Αν θέλουμε βάζουμε και μια πρέζα αλεύρι για πιο γρήγορο δέσιμο.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαιντανό.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε αμέσως μετά το κρασί προσθέτουμε και ένα κουταλάκι απαλή μουστάρδα για γεύση «ανεβαστική»

Σας θυμίζω ότι τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε ποτέ με νερό απλά τα καθαρίζουμε με βουρτσάκι και υγρή πετσέτα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2023