Συνταγή: Λυχναράκια Γεραπετρίτικα – Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Λυχναράκια Γεραπετρίτικα

Λυχναράκια, η γλυκιά δημιουργία σύμβολο της κρητικής κουζίνας. Ότι πιο αντιπροσωπευτικό στην καλύτερή του εκδοχή από την φίλη του ΄Εμβολου, Αναστασία Δραγατάκη και μητέρα των αγαπημένων μας φίλων Χρήστου και  Μανώλη.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Σε πρόσφατο ταξίδι μου, στην Ιεράπετρα την επισκέφτηκα και με «φίλεψε» λυχναράκια ζεστά, ολόφρεσκα. Το τυρί «παίζει» ρόλο καθοριστικό στην νοστιμιά τους και βέβαια η αγάπη της νοικοκυράς που «μοιράζεται» στην οικογένεια και τους φίλους τους…

 

 

Η συνταγή δική σας…

Λυχναράκια Γεραπετρίτικα

Από την περίφημη μαγείρισσα Αναστασία Δραγατάκη, Ιεράπετρα Κρήτης

Υλικά

Για τη ζύμη

1  ποτήρι νερό χλιαρό

½ ποτήρι ελαιόλαδο

4 κ.σ. τσικουδιά

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κουταλιές ζάχαρη

Αλεύρι σκληρό όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση

1 ½ κιλό μυζήθρα

3 κ.σ. ζάχαρη

1 αυγό

1 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι

Για το φινίρισμα

1 κρόκος αυγό

Λίγο σουσάμι

Η περίφημη μαγείρισσα Αναστασία Δραγατάκη, Ιεράπετρα Κρήτης

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη ανακατεύοντας και πλάθοντας όλα τα υλικά μαζί και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 1 ώρα.

Στη συνέχεια αναμιγνύουμε όλα τα υλικά καλά για τη γέμιση.

Ανοίγουμε φύλλα πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 8-10 εκ.

Σε καθένα βάζουμε από 1 κουταλιά από τη γέμιση και τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια.

Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αραδιάζουμε τα λυχναράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 170ο C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Διακοσμούμε με φυλλαράκια βασιλικού για έξτρα άρωμα.