Λαχανοτυρόπιτα Ρουμελιώτικη – Αυθεντική γεύση της φύσης

Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της. Οι γυναίκες με μαεστρία ανοίγουν φύλλο και το γεμίζουν με όλα τα χορταρικά σε συνδυασμούς που δίνουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Στο τέλος στρώνουν τα φύλλα και κλείνουν την πίτα, την ραντίζουν με τσίπουρο, την σταυρώνουν και την αφήνουν να ψηθεί νωχελικά και να μελώσει η γέμιση.

Μια τέτοια γνήσια πίτα δοκίμασα από την Κατερίνα που είναι από τις καλύτερες του είδους…

Ανοίγει φύλλο σιγοτραγουδώντας και πραγματικά «κεντάει». Χρησιμοποιεί νερό από την πηγή του χωριού αλλά μας συνιστά για πιο αέρινο φύλλο να χρησιμοποιήσουμε ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό.

 Κατερίνα ευχαριστώ για την εμπειρία.

Λαχανοτυρόπιτα Ρουμελιώτικη 1

Λαχανοτυρόπιτα Ρουμελιώτικη

Από την Κατερίνα Ξηρού, δεινή μαγείρισσα

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

2 κ. σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι

νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει»

Λαχανοτυρόπιτα Ρουμελιώτικη 2

Για τη γέμιση

700 γρ. σπανάκι κομμένο με το χέρι

2 πράσα ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

μισό ματσάκι μυρώνια και παπαρούνες ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

10 φύλλα σέσκουλα κομμένα με το χέρι

1 κολοκυθάκι τριμμένο

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 φρέσκα αυγά

100 ml ελαιόλαδο

400 γρ. φέτα χοντροκομμένη

 50 γρ. ρύζι καρολίνα

2 σφηνάκια ούζο ή τσίπουρο

Μια πρέζα αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Τσίπουρο ή ούζο

Νερό

Λαχανοτυρόπιτα Ρουμελιώτικη 1

Τρόπος Παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι μέτρια και εύπλαστη.

Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε μια λακουβίτσα για να βάλουμε το αλάτι και τα υγρά υλικά.

Ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας την μοιράζουμε σε 5 μπαλάκια.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.

Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με αλεύρι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.

Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή ρύζι.

Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση.

Την στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Ρίχνουμε λίγο ρύζι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.

Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε σε κομμάτια.

Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο και την ραντίζουμε με ούζο ή τσίπουρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 22-11-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022