Κυδώνι γλυκό του κουταλιού – Παραδοσιακή συνταγή της Αιδηψού

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού -Παραδοσιακή συνταγή της Αιδηψού

Το κυδώνι ένα χειμωνιάτικο φρούτο που καλλιεργείται αιώνες τώρα από τους Αρχαίους Έλληνες. Στη μυθολογία αναφέρεται σαν «χρυσό μήλο» αφού συμβόλιζε τη γονιμότητα, την ευζωία και τον έρωτα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η παράδοση θέλει να δωρίζεται το κυδώνι από τον Πάρι στη Θεά Αφροδίτη προκειμένου να του δοθεί η Ωραία Ελένη. Η γεύση του μοιάζει με του μήλου και του αχλαδιού. Το κυδώνι είναι φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας αφού έχει φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και C όπως επίσης χαλκό και κάλιο. Ένα μέτριο φρούτο έχει μόνο 50 θερμίδες. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η πηκτίνη που υποβοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου.  Εκτός από γλυκά και απίθανες μαρμελάδες μπορούμε να το συνδυάσουμε με το μοσχάρι και το χοιρινό γιατί δίνει ξεχωριστό άρωμα. Οι Ρωμαίοι ακόμα και σήμερα ανάβουν ένα κερί και δίπλα βάζουν ένα κυδώνι για να σκορπίσει το άρωμά του στο σπίτι.

Τα Λουτρά Αιδηψού νοσταλγική ομορφιά
Φώτο – Τα Λουτρά Αιδηψού, νοσταλγική ομορφιά

Στην Αιδηψό δοκίμασα την πιο όμορφη εκδοχή του σε γλυκό του κουταλιού με ολόκληρα αμύγδαλα που μου προσέφερε η υπερδραστήρια Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ.Λίνα Ευσταθίου-Σπανού. Η συνταγή μου δόθηκε και το πιάτο φωτογραφήθηκε πριν «εξαφανιστεί»… στα Λουτρά Αιδηψού εκεί που οι θερμές πηγές ανταμώνουν τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά.

Κυδώνια Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Παραδοσιακή συνταγή της ΑιδηψούΚυδώνι γλυκό του κουταλιού

Από τη Δήμαρχο Ιστιαίας- Αιδηψού

Υλικά

1 κιλό κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη

2 κλωνάρια αρμπαρόριζα

3 ποτήρια νερό

Χυμό από ένα λεμόνι

100 γρ. αμυγδαλόψυχα ξασπρισμένη

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Παραδοσιακή συνταγή της ΑιδηψούΤρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα κυδώνια εξωτερικά και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια μέτρια.

Στη κατσαρόλα βάζουμε ζεστό νερό και ρίχνουμε την ζάχαρη.

Ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Αμέσως μετά ρίχνουμε τα κυδώνια και τα βράζουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και την κατεβάζουμε από την φωτιά.

Μόλις κρυώσει γεμίζουμε ξέχειλα τα γυάλινα δοχεία και τα κλείνουμε καλά.

Τα αναποδογυρίζουμε για όλο το βράδυ και την επόμενη ημέρα

τα βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Διατηρούνται για μήνες αλλά αν τα ανοίξουμε φυλάσσονται στο ψυγείο.

 Μικρά μυστικά

Τα φλούδια δεν τα πετάμε γιατί μπορούμε να κάνουμε παστοκύδωνο

Προηγούμενο άρθροΓίγαντες φούρνου – Απερίγραπτη νοστιμιά!
Επόμενο άρθροΈκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) – Iσχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους