Κέικ σιμιγδαλιού με κεφίρ και λεβάντα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Υγιεινό κέικ για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Το συνηθίζουν στη Ρωσία και η πρωτοτυπία είναι ότι χρησιμοποιούν κεφίρ, λεβάντα, ξύσμα πορτοκαλιού και καστανή ζάχαρη. Αν το θέλετε ακόμα πιο υγιεινό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο που χρησιμοποιεί η Βερόνικα με ελαιόλαδο. Απλά το βούτυρο του δίνει πιο ωραίο χρώμα, χρυσαφίζει όπως μου λέει.

Κέικ σιμιγδαλιού με κεφίρ και λεβάντα

Κείκ σιμιγδαλιού με κεφίρ και έλαιο λεβάντας

Από την Βερόνικα Περγκάλι περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χοντρό

1 ποτήρι νερού καστανή ζάχαρη

3 αυγά

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 ποτήρι νερού κεφίρ

1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

3 σταγόνες λεβάντα

Κέικ σιμιγδαλιού με κεφίρ και λεβάντα 1Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το κεφίρ το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με την σόδα και ανακατεύουμε με το χέρι κυκλικά για 3 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά με το σύρμα στην μέτρια ταχύτητα μέχρι να «αφρατέψουν» . Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε 2 λεπτά.

Στο μπολ με το μίγμα σιμιγδαλιού, ρίχνουμε το μίγμα της ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι με την σόδα και ανακατεύουμε με το χέρι για 2 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε την λεβάντα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ρίχνουμε την ζύμη μας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-35 λεπτά.

Αν θέλουμε βάζουμε το μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε και το βγάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει για 40 λεπτά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Βάζουμε και πέταλα λεβάντας για το φινίρισμα του πιάτου.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη άχνη πάνω από το κέικ.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 09-08-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 09 Αυγούστου 2020