Συνταγή: Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές

Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες

Γεύση ανεξίτηλη που δεν θα ξεχάσετε. Η αυθεντική συνταγή του νοστιμότερου κοκκινιστού του Αιγαίου, που έχουν δοκιμάσει διάσημοι από όλο τον κόσμο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μετά το οδοιπορικό μου στην Πάτμο με βάρκα κάναμε μια θαλασσινή διαδρομή στη μικρονησία της Ελλάδα, ακριτικά νησάκια, σμαραγδένια θάλασσα και γεύσεις αξέχαστες.

Το Μαράθι είναι κουκλίστικο και η μικρονησία της Ελλάδας μακράν καλύτερη από  τις Μαλδίβες.

Αν βρεθείτε στη Πάτμο είναι must η επίσκεψη στο θαλασσινό παράδεισο της Ελλάδας.

Η συνταγή δική σας.

Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές

Από τον Σταυράγκα, Μαράθι

Υλικά

2 κιλά κατσικάκι νησιώτικο, κομμένο σε μερίδες

1 κούπα ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα

3 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 ώριμες ντομάτες  περασμένες από το τρίφτη

2 κ.σ. ζάχαρη

Αλάτι θαλασσινό από τα βράχια

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ξυλάκια κανέλας

5 κόκκους μπαχάρι

5 κόκκους μαύρο πιπέρι

Λίγο μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής

Στο μούλτι πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα «να γυαλίσουν», όπως λένε.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κατσικάκι.

Το ροδίζουμε για 5-8 λεπτά από όλες τις πλευρές.

«Σβήνουμε» παραδοσιακά με τις ντομάτες και αφού πάρουν βράση «για τα καλά», μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τριμμένο πιπέρι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τους κόκκους πιπεριού.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να σιγοβράσει το κατσικάκι και να «μελώσει».

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κατσικάκι με τα υγρά.

Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα, ανακινώντας 2-3 φορές την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τότε τον πελτέ που έχουμε διαλύσει σε νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ακόμα, εξαρτάται από την ποιότητα και την ηλικία του κρέατος.

Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.

Το μαραθιώτικο κατσικάκι παραδοσιακά συνοδεύεται από ντόπιες πατάτες τηγανητές.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 26-02-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021