Μπακλαβάς Νησιώτικος – Ένα υπέροχο γλυκό για όλες τις ηλικίες!

Μπακλαβάς Νησιώτικος – Ένα υπέροχο γλυκό για όλες τις ηλικίες!

Γεύση αιθέρια, της χαράς και της γιορτής. Ελληνική γεύση με ξηρούς καρπούς, μέλι θυμαρίσιο και μπαχαρικά.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γευστικές μνήμες έντονες και ενθουσιάστηκαν όταν ο αγαπημένος μου φίλος Γιάννης Βιδάλης μου το προσέφερε δίπλα στο καφέ.

Tο ξενοδοχείο Vincenzo στην Τήνο φημίζεται για το πρωινό που προσφέρει στην απίθανη αυλή του. Ωραίοι χυμοί, φρούτα και λαχανικά από το μποστάνι τους βιολογικά, τυράκια Τήνου και ότι άλλο βάλει ο νους σου.

Ο Γιάννης και οι γιοί του που ανέλαβαν το ξενοδοχείο ξέρουν την τέχνη της φιλοξενίας και την τέχνη της ζωής. Ο μπακλαβάς ήταν από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει.

Μπακλαβάς Νησιώτικος

Αυθεντική συνταγή της οικογένειας του Γιάννη Βιδάλη

Μπακλαβάς Νησιώτικος 1 1

Υλικά

750 γρ. φύλλο κρούστας

500 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

200 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

1½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη

130 γρ. τριμμένη φρυγανιά

φρέσκο βούτυρο λιωμένο

2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη

Για το σιρόπι

2 ποτήρια καστανή ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ξυλάκι κανέλα

1 φέτα λεμονιού

Για το φινίρισμα

γαρίφαλα ολόκληρα

μείγμα ξηρών καρπών

Τρόπος παρασκευής:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά σε μπολ το καρύδι, το αμύγδαλο, την κανέλα, τη φρυγανιά, το γαρίφαλο και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μπακλαβάς Νησιώτικος 2 1Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο. Το «περνάμε» με πινέλο με βούτυρο λιωμένο. Προσοχή: Τα φύλλα πρέπει να βγαίνουν έξω από το ταψί, γιατί στο τέλος θα τα γυρίσουμε για να καλύψουμε τον μπακλαβά.

 Πάνω στο πρώτο φύλλο απλώνουμε δύο ακόμη, βουτυρώνοντας την επιφάνεια καθενός μόλις τα στρώσουμε, τα πιέζουμε με την παλάμη μας και πασπαλίζουμε με γέμιση.

Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντας την επιφάνειά τους, και πασπαλίζουμε πάλι με γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Προσοχή: Κρατάμε στην άκρη τρία φύλλα.

Στη συνέχεια γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα ένα-ένα και τα βουτυρώνουμε. Σκεπάζουμε τον μπακλαβά με τα τρία φύλλα που κρατήσαμε, βουτυρωμένα κι αυτά, και τα κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι ώστε να καλύψουν επακριβώς την επιφάνεια χωρίς να περισσεύουν.

Κόβουμε σε κομμάτια μέχρι τη μέση (όχι κάτω κάτω) με μεγάλο μαχαίρι και καρφώνουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 45 λεπτά. Προσοχή: Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα.  Τον βγάζουμε από τον φούρνο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη  την κανέλα και την φέτα λεμονιού για 5 λεπτά.

΄Οπως είναι καυτό το σιρόπι, το περιχύνουμε στον μπακλαβά και έπειτα από 1 ώρα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μπακλαβάς Νησιώτικος 3Στα νησιά του Αιγαίου, στις γιορτές πασπαλίζουν ολόγυρα τον μπακλαβά με ξηρούς καρπούς.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023