Aυθεντικά Σουτζουκάκια Δράμας – Τα καλύτερα σουτζουκάκια!!!

Aυθεντικά Σουτζουκάκια Δράμας

Η Δράμα είναι μια πόλη ζωγραφιά με πλούσια ιστορία και πολλές νοσταλγικές γωνιές.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Γεύσεις και αρώματα ανατολής, δροσερούς χυμούς ροδιού που εδώ παράγονται από τον ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου, αλλαντικά του ονείρου από τον Σαρήμπογια, τα ονομαστά Sarry και ολόγυρα γνωστά οινοποιεία επισκέψιμα.

Ξεχώρισα και ενθουσιάστηκα με το απίθανο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel που στεγάζεται στη καπναποθήκη Spierer. Ο ξενοδόχος φίλος μου Μανώλης Λεδάκης, δημιούργησε ένα κόσμημα του ελληνικού τουρισμού. Οι καπναποθήκες διασώθηκαν με σεβασμό και αναδείχθηκαν. Το ξενοδοχείο φιλοξενεί παγκόσμια συνέδρια δίνοντας μια επιπλέον πινελιά κοσμοπολίτικη στη Δράμα. Αξίζει να το επισκεφθείτε.

Το ξενοδοχείο Hydrama στις πηγές Αγ. Βαρβάρας
Το ξενοδοχείο Hydrama στις πηγές Αγ. Βαρβάρας

Ο Δάμος, ο πιο διάσημος κεμπατζής της πόλης με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Με την γυναίκα του Ερωφίλη Παπαδοπούλου φτιάχνουν τα καλύτερα σουτζουκάκια της πόλης. Η Ερωφίλη είναι λόγω Δάμου ερωτική μετανάστης από την Τουρκία, που τον ερωτεύτηκε και παρέμεινε. Είναι μαστόρισσα στην κουζίνα της.

Λάφυρό μου η συνταγή για τα σουτζουκάκια τους, που την γνωρίζουν ελάχιστοι αφού μέσα στην απλότητά της κρύβει μυστικά στη παρασκευή της.

Με το τσίπουρο πάει θαύμα όπως και με την πολίτικη σαλάτα.

Για γλυκιά επίγευση χυμό ροδιού με τρίμμα πάγου και γιαούρτι. Το ποίημα

Σουτζουκάκια του Δάμου

Από τον περίφημο κεμπαπτζή Δαμιανό, Δράμα

Aυθεντικά Σουτζουκάκια ΔράμαςΥλικά

800 γρ. κιμάς βοδινός περασμένος από την μηχανή 4 φορές

200 γρ. κιμάς πρόβειος περασμένος 4 φορές

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 φλιτζάνια ψίχα από μουσκεμένο ψωμί ή παξιμάδι

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

1 κ.γ. ρίγανη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ το μπαγιάτικο ψωμί ή το παξιμάδι και το περιλούζουμε με νερό.

O Δάμος και η Ερωφίλη του
O Δάμος και η Ερωφίλη του

Αφού μουσκέψει καλά το σουρώνουμε πιέζοντάς το ανάμεσα στις παλάμες μας.

Ζυμώνουμε τους κιμάδες με το ψωμί, το αλάτι, τη ρίγανη και το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει ο κιμάς μαστιχωτός. Θέλει υπομονή στο ζύμωμα γιατί όσο πιο δυνατό είναι τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Αφήνουμε τον κιμά 1 ημέρα στο ψυγείο για να αναδυθούν τα αρώματα και να πάρει γεύση.

Την επόμενη μέρα πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα 1 ώρα περίπου.

Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα γυρίζοντάς τα με λαβίδα.

Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια της φωτιάς με πατάτες, σαλάτα πολίτικη, μπούκοβο και ψωμάκι ζυμωτό ζεστό.

Μεστή γεύση που δροσίζουμε με τσίπουρο…

Μικρά μυστικά

Στο σπίτι δίνοντας τη δική μου πινελιά χρησιμοποίησα αντί για ψωμί επτάζυμα παξιμάδια και στο ζύμωμα έβαλα ένα σφηνάκι ούζου. ΄Ετσι πέτυχα πιο αρωματικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 06-07-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 6 Ιουλίου  2021