Σάμαλι… Μια γλυκιά δημιουργία της κουζίνας της Μικράς Ασίας

Σάμαλι

Γλυκιά δημιουργία της κουζίνας της Μικράς Ασίας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

΄Ενα γλυκό που πάει με όλα, με παγωτό καιμάκι αλλά και σοκολάτα, με γλυκά κουταλιού αλλά και ξηρούς καρπούς, ειδικά φιστίκι όπως το δοκίμασα στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως και αν το συνδυάσουμε είναι καλοδεχούμενο, επιπλέον είναι ένα γλυκό της κουζίνας povera, της κουζίνας του φτωχού, όπως λένε οι Ιταλοί, λόγω των φθηνών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται.

Σάμαλι Samali 4

Σάμαλι 

Από την Φωτεινή Κασσαβέτη εξέχουσα βοτανολόγο και θαυμάσια μαγείρισσα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Υλικά

 750 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

 380 γρ. ζάχαρη

 4 γρ. μπέικιν πάουντερ

 5 γρ.  αμμώνια

 5 γρ. μαστίχα

50 γρ. ζάχαρη

220 γρ.  γιαούρτι στραγγιστό 10%

 Βανίλια

400 ml. νερό

Για το σιρόπι

600 ml νερό

900γρ. ζάχαρη

50 ml. γλυκόζη

Χυμό  1 λεμονιού

Και την φλούδα ενός λεμονιού

Ξύλο κανέλας

Σάμαλι Samali 1 1

Τρόπος παρασκευής

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μέχρι να «δέσει» ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Το σιρόπι για το σάμαλι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια μπασίνα βάζουμε το σιμιγδάλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι.

Σε γουδί σπάμε την μαστίχα με την βοήθεια της ζάχαρης.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το μπέικιν πάουντερ, την αμμωνία , την μαστίχα με την ζάχαρη, το γιαούρτι και την βανίλια.

Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στην μπασίνα και ρίχνουμε το νερό.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε την ζύμη του σάμαλι γεμίζοντας έτσι ώστε η επιφάνεια του σάμαλι καλύψει το ταψί μέχρι την μέση.

Αφήνουμε το ταψί μας σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για  30΄ ώστε να «ξεκουραστεί».

Αμέσως μετά βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το σάμαλι από τον φούρνο και αν θέλουμε να «χαρίσουμε» λαμπερό χρώμα απλώνουμε με την βοήθεια της μαρίζ 50 γρ. λιωμένο βούτυρο στην επιφάνειά του.

Όπως είναι ζεστό το σάμαλι ρίχνουμε το σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας και σερβίρουμε κόβοντας το σάμαλι μπακλαβωτά κομμάτια ή και ορθογώνια.

Σερβίρουμε σε πιατέλα φτιάχνοντας σχήματα με χυμούς ή σιρόπια φρούτων.

Το γλυκό τριαντάφυλλο του πάει τρέλα …

Σάμαλι Samali 2 1

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να έχει πιο μαλακή υφή χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα ψιλό σιμιγδάλι και μισή χονδρό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα 22 Ιανουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου 2024