Καλιτσούνια με κρεμμύδι ή αλλιώς κρεμμυδοπιτάκια

κρεμμυδοπιτάκια
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμα πιτάκια  με κρεμμύδι, τσίπουρο αλλά και πορτοκάλι. Γεύση και άρωμα που κάνει τις ημέρες μας πιο νόστιμες… Η φίλη μας Γεωργία Περράκη μας δίνει και την συνταγή για ζύμη απίθανη, μην ξεχνάτε ότι είναι ξακουστή στην Κρήτη για τον φούρνο της.

Καλιτσούνια με κρεμμύδι

Η συνταγή είναι από την Γεωργία Περράκη της Cretan Bakery στα Χανιά

Κρεμμυδοπιτάκια 2Υλικά

Για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι τύπου 70%

1/2 κρασοπότηρο τσικουδιά ή μακεδονίτικο τσίπουρο

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό

χυμό  από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

νερό χλιαρό, «όσο σηκώσει»

σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά)

Κρεμμυδοπιτάκια 1

Για τη γέμιση

8 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες φέτες

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

Αλάτι θαλασσινό

1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Κρεμμυδοπιτάκια-3Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Στον πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε αργά αργά όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προσοχή: Χρησιμοποιούμε όσο νερό και αλεύρι «σηκώσει», προκειμένου η ζύμη μας να είναι σφιχτή, αλλά και εύπλαστη.

  • Την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, να «ξεκουραστεί». Στο μεταξύ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο φύλλο και με το ειδικό ρολάκι κοπής της ζύμης κόβουμε το φύλλο σε κομμάτια. Γεμίζουμε το καθένα με 1 κ.σ. από τη γέμιση και διπλώνουμε όμορφα το φύλλο.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί, αραδιάζουμε τα καλιτσούνια και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα καλιτσούνια. Σερβίρονται χλιαρά ή κρύα.

Μικρά μυστικά

Μία σαλάτα με ντομάτα ή μαρουλάκι τους πάει τρέλα …

Προηγούμενο άρθροΥγεία και Περιβάλλον: Αρκετές νέες παθήσεις συνδέονται για πρώτη φορά με τη ρύπανση του αέρα
Επόμενο άρθροΓΣΕΕ: Τι ισχύει με την χορήγηση της ετήσιας άδειας έως το τέλος του έτους