Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο – Μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Στην καρδιά της Ρούμελης, οι πίτες γράφουν την δική τους ένδοξη ιστορία… η παράδοση καλά κρατεί χρόνια τώρα και η μαεστρία των γυναικών στο άνοιγμα του φύλλου είναι μοναδική.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι πίτες παραγεμίζονται με τυριά, χορταρικά εποχής και κάποιες φορές με κιμά πιο σπάνια όμως.

Η εξαιρετική ποιότητα των αλεύρων της περιοχής και η νοστιμιά των χορταρικών έχει σημαντική συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα. Η φίλη μου Ερμιόνη Χαχάλου, της ΚοινΣΕΠ Έρκυνα, στη Λειβαδιά πραγματικά ζωγραφίζει, είτε φτιάχνει πίτες, είτε τα απίθανα γλυκάκια του κουταλιού ή τα ζυμαρικά και τις ονειρικές σάλτσες της.

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, ΚοινΣΕΠ Έρκυνα, Λειβαδιά

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξίδι

λίγο αλάτι

χλιαρό νερό «όσο πάρει»

Για την γέμιση

400 γρ. φέτα ΠΟΠ

2 κιλά σπανάκι

500 γρ. πράσα

2 ματσάκια καυκαλίδες ψιλοκομμένες

2 ματσάκια μυρώνια ψιλοκομμένα

2 ματσάκια λάπατα ψιλοκομμένα

φρέσκα κρεμμυδάκια

ένα ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

3 αυγά

1 κ.σ. σιμιγδάλι χονδρό

λίγο ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο 1

Τρόπος Παρασκευής

Για την ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μία μαλακιά ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Για την γέμιση

Βάζουμε σε μία φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον μάραθο, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τα λάπατα και το σπανάκι, λίγο πιπέρι και τα σοτάρουμε ελαφρά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και κλείνουμε το μάτι.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση ελαφρά.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα.

Παίρνουμε από την ζύμη τη μισή και ανοίγουμε φύλλο για το κάτω μέρος του ταψιού ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινελάκι και το απλώνουμε στο ταψί.

Ρίχνουμε στη γέμιση τη φέτα, τα αυγά και το σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε και στρώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης  πάνω από το φύλλο.

Ανοίγουμε και το υπόλοιπο ζυμάρι 2 φύλλα.

Το ένα σκεπάζουμε τη γέμιση και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση αφού την στρώσουμε βάζουμε το άλλο φύλλο και κλείνουμε την πίτα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, την χαράζουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  C για περίπου 90 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2023