Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά – Τόσο νόστιμα…

Τα σουτζουκάκια είναι εγγεγραμμένα στο DNA μας. Η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλου, τους χαρίζει ένα τουίστ όπως και το ψήσιμο στο φούρνο, στο γκριλ. Έτσι είναι πολύ πιο υγιεινά και νόστιμα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το κύμινο πάει χέρι χέρι με τα σουτζουκάκια και η νοστιμιά μοναδική.

Εννοείται ότι αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά κοτόπουλου με μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχάρι και χοιρινό.

Η ζάχαρη επίσης απαραίτητη γιατί σπάει την ξινίλα της ντομάτας και δίνει γεύση χαρούμενη.

Η Μαρίνα τα κάνει μελωμένα και πολύ νόστιμα.

Αξίζει να ανεβείτε στο Διχώρι, της ομορφιάς, των γεύσεων στην καρδιά των Βαρδουσίων.

Σουτζουκάκια κοτόπουλου φουρνιστά 

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι Δωρίδας

Υλικά

1 κιλό κιμά κοτόπουλο

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο κρασί κόκκινο και στυμμένο

1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

2 αυγά

1 κ. γ. κύμινο

¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Λίγο νερό εμφιαλωμένο

Για τη σάλτσα 

1 κουτί ντομάτα κονκασέ ή 3 ώριμες ντομάτες

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί, μαλαγουζιά ή μοσχοφίλερο

1 ξύλο κανέλας

Μισό κ.γ. κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη

1 φύλλο δάφνης

Ελαιόλαδο

1 κούπα ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το κρασί και βουτάμε τις φέτες ψωμιού μόλις απορροφήσουν το κρασί τις στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και μετά ψιχουλιάζουμε το ψωμί.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το μπέικιν πάουντερ και όσο νερό χρειαστεί και ζυμώνουμε δυνατά.

Βάζουμε τα δάκτυλά μας βαθιά στη ζύμη και γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ζυμώνοντας δυνατά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε πυρέξ που έχουμε περάσει με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στο γκριλ για 20 λεπτά γυρίζοντας με λαβίδα και από όλες τις πλευρές.

Ετοιμάζουμε παράλληλα τη σάλτσα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ζωμό, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα βάζουμε και πάλι στο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ακόμα και ρύζι.