Σαρμαδάκια γιαλαντζί – Τέλεια νοστιμιά !

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Μια παραδοσιακή συνταγή που υλοποιείται εύκολα και γρήγορα. Για όσους τους αρέσει μπορούν να προσθέσουν και λίγο κιμά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν.ΚΑΡΒΑΛΗΣ

ΥΛΙΚΑ

100 αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε άλμη

1 μεγάλο φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

1 μεγάλο φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό

Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

Χυμό από 2 λεμόνια

Ελαιόλαδο

Κοτσανάκια από μαιντανό και άνηθο

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα 2 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ανοίγουμε τα φύλλα βάζοντας το κοτσανάκι από την πλευρά που γεμίζουμε. Η μύτη του φύλλου πρέπει να είναι απέναντί μας και τα γεμίζουμε κλείνοντας τις δύο άκρες και τυλίγουμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαιντανό, το ρύζι, το πλιγούρι, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε σφικτά.

Στρώνουμε την κατσαρόλα με κοτσάνια από μαιντανό και άνηθο και βάζουμε κυκλικά τα σαρμαδάκια μας. Τα περιλούζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό μέχρι να καλυφθούν.

Προσθέτουμε και το λεμονοχυμό.

Πάνω από τα σαρμαδάκια βάζουμε ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.

Σιγοβράζονται σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα για να «ψηθούν» ομοιόμορφα.

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και συνοδεύονται από γιαούρτι με σκορδάκι ή δυόσμο.