Μελιτζάνες ψητές με ντομάτα, φέτα και πιπεριές – Νοστιμιά που μένει…

Γεύση χάρμα που πάει με όλα…με κρασί δροσερό ή ούζο. Μου αρέσει πολύ γιατί «κλείνει» μέσα της, την Ελλάδα της γεύσης.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Στην Θεσσαλονίκη και γενικά στην Μακεδονία είναι το πρώτο πιάτο που απολαμβάνω… μετά την μπουγάτσα βέβαια…

Γεύση μούρλια βέβαια…

Πολύ το ευχαριστήθηκα με την φίλη μου την Ελένη, στην ψαροταβέρνα «Περί Ιχθύων» και ζήτησα την συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας…

 

Η συνταγή δική σας.

Μελιτζάνες ψητές με φέτα ντομάτα και πιπεριές 3

Μελιτζάνες ψητές με φέτα, ντομάτα και πιπεριές

Από την ψαροταβέρνα «Περί Ιχθύων» Ν.Κρήνη, Θεσσαλονίκη

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο κ

1 ντομάτα κομμένη σε φέτες

1  πιπεριά πράσινη κομμένη σε φέτες

Ελαιόλαδο

1 κ. γ. μπαλσάμικο

1 σφηνάκι ούζο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια

Μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Μαιντανό ψιλοκομμένο

Ρίγανη

Μελιτζάνες ψητές με φέτα ντομάτα και πιπεριές 1Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κάθετα στη μέση.

Τρυπάμε την σάρκα τους με το πιρούνι και τις πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι.

Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις σκεπάζουμε για 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο C γιατί θέλουμε φούρνο καλά προθερμασμένο.

Αφού ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες τις ξεπλένουμε με μπόλικο νερό κάτω από την βρύση

Μελιτζάνες ψητές με φέτα ντομάτα και πιπεριές 2 1Τις στεγνώνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και τις βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, αραδιάζοντάς τες την μια δίπλα στην άλλη.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ολόγυρα σφιχτά.

Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά.

Τις τσιμπάμε με το πιρούνι για να δούμε αν έχουν μαλακώσει και τότε τις βγάζουμε από τον φούρνο.

Αφού βγάλουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, βάζουμε στο ταψί τις πιπεριές και τις ντομάτες και τις ψήνουμε για 5 λεπτά στους 180ο C.

Μόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες καθαρίζετε την φλούδα τους και τις βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.

Τις πιέζουμε με ένα πιρούνι να λιώσουν αφήνοντας όμως το κοτσάνι όπως είναι.

Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και ούζο.

Σε βαθύ πιάτο βάζουμε την φέτα που λιώνουμε με πιρούνι ή την τρίβουμε με το χέρι.

Προσθέτουμε και την πιπεριά, μοσχοκάρυδο και πιπέρι ανακατεύοντας καλά.

Απλώνουμε το μείγμα φέτας πάνω στις μελιτζάνες και τις ντομάτες και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τις περνάμε για 5 λεπτά από  τον φούρνο που είναι ζεστός.

Τις βγάζουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη φρέσκο μαιντανό και περιχύνουμε ελαιόλαδο.

Γεύση χάρμα…

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 01-05-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 1ης Μαΐου 2022