Μελιτζάνες παπουτσάκια – Μούρλια γεύση…

Οι μελιτζάνες είναι το λαχανικό που χαρακτηρίζει την κουζίνα της Μεσογείου. Η αλήθεια είναι ότι χαρίζει στα πιάτα αυτή τη σπιντάτη πινελιά της, που είναι τόσο νόστιμη.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι γεύση που χαρακτηρίζει, την κουζίνα της Πελοποννήσου.

Την καλύτερη την δοκίμασα στο Λεωνίδιο που φημίζεται για τις τσακώνικες μελιτζάνες του και τις γιορτές μελιτζάνες που έχουν γίνει θεσμός. Η φίλη μου Κατερίνα, ταλαντούχα μαγείρισσα μου ετοίμασε την αγαπημένη μου συνταγή και την μοιράζομαι μαζί σας.Αν βρεθείτε στα Τρόπαια Αρκαδίας, αξίζει να δοκιμάσετε την κουζίνα της Κατερίνας, που είναι τόσο απολαυστική.

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Από την Κατερίνα Ξηρού, chef στο εστιατόριο Πέτρινο Τροπαια, Αρκαδίας

Υλικά

8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες

500 γρ. κιμά μοσχάρι ή μισό μισό με αρνί ή χοιρινό

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 φύλλα δάφνης

Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

Μισό κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για τη μπεσαμέλ

3 ποτήρια φρέσκο γάλα

7 κ.σ κορν φλάουρ

5 κ.σ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο

2 αυγά

100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Τρόπος παρασκευής

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και κόβουμε κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 30 λεπτά.

Τις χαράζουμε ολόγυρα εσωτερικά και αφαιρούμε με μαχαίρι την ψίχα τους.

Τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για λίγο μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια ανακατεύοντας.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό ρίχνουμε τον πελτέ, τον ανακατεύουμε  και τον ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τις τριμμένες ντομάτες και τη δάφνη. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι απορροφηθούν τα υγρά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα, όλο μαζί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσέχοντας να μη σβολιάσει το αλεύρι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας δυνατά και γρήγορα για να έχουμε βελούδινη υφή.

Απλώνουμε πάνω από τον κιμά την μπεσαμέλ, την στρώνουμε με την μαρίζ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ή τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C για 30 λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.