Μείωση των τιμών στα γαλακτοκομικά και το κρέας- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Οι παγκόσμιες τιμές για βασικά τρόφιμα υποχώρησαν αισθητά τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η FAO, ο Οργανισμός Τροφίμων και Διατροφής του ΟΗΕ, την Πέμπτη. 1 Νοεμβρίου 2018.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 163,5 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,4% σε σχέση με πέρυσι. Κάθε μήνα, ο δείκτης αυτός μετρά τη μεταβολή των τιμών των πέντε βασικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές: δημητριακά, φυτικά έλαια, γάλα, κρέας και ζάχαρη.

Μείωση κατά 4,8%

« Ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 4,8% από τον Σεπτέμβριο και 34% από το ρεκόρ του Φεβρουαρίου 2014. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της διαθεσιμότητας, ιδίως από τη Νέα Ζηλανδία», λέει ο FAO. Ο δείκτης κρέατος μειώθηκε κατά 2%, και πάλι λόγω της πολύ καλής διαθεσιμότητας των εξαγωγών.

Ο δείκτης φυτικών ελαίων κατέγραψε την ένατη διαδοχική πτώση, κυρίως λόγω της έλλειψης παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές φοινικέλαιου και μεγάλων διαθέσιμων αποθεμάτων. Από την άλλη πλευρά, αυτή των σιτηρών ανέκαμψε κατά 1,3%, κυρίως λόγω των σταθερότερων τιμών για το καλαμπόκι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO αυξήθηκε επίσης κατά 8,7%, κυρίως λόγω των μάλλον αρνητικών προοπτικών παραγωγής που σχετίζονται με το κλίμα στην Ινδία και την Ινδονησία, καθώς και μεγάλη παραγωγή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης.

Η συγκομιδή σιτηρών αναθεωρήθηκε προς τα πάνω

Ο FAO αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2018. Η τελευταία προβλέπεται να ανέλθει σε 2,601 δισεκατομμύρια τόνους, λόγω υψηλότερων εκτιμήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όσον αφορά την παραγωγή σίτου στον Καναδά και την Κίνα. Αυτές οι νέες προβλέψεις παραμένουν κατά 2,1% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ τους το 2017.

Προηγούμενο άρθροΙ. Γουλής : Δεν ενεργοποιείται ακόμα η ειδοποίηση για να εντοπιστεί ο πληθυσμός που πάσχει από ηπατίτιδα C
Επόμενο άρθροΈως και 80% των γυναικών απαλλάσσεται από την ξηρότητα με τη χρήση των fractional lasers, λέει ο δρ. Αλ. Μορτάκης