Λαχταριστοί Καππαδοκικοί λουκουμάδες μήλου – Νηστίσιμοι αλλά και γιορτινοί

Λουκουμάδες μήλου
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στην Καππαδοκία που φημίζεται για τα μήλα της, που έχουν χρώμα κόκκινο ζωηρό ή ροζ δοκίμασα αυτές τις λαχταριστές μπουκιές των μηλολουκουμάδων.

Μάλιστα για να ενδυναμώσουν την γεύση τους σερβίρουν με ζεστό τσάι μήλου, που είναι γνωστό σε όλη την Τουρκία, όπως επίσης και τα καρύδια που τους πασπαλίζουν.

Γκιόρεμε Ματιανή Kαππαδοκίας
Γκιόρεμε (Ματιανή) Kαππαδοκίας

Αν δεν θέλετε καρύδια μπορεί να τους πασπαλίσετε με κανέλα που τους προσφέρουν αρμονία και απίθανο άρωμα. Ακόμα μπορούμε να τους περιλούσουμε και με εκλεκτό μέλι.

τσάι μήλου
Τα μήλα ετοιμάζονται για το τσάι μήλου

Μόλις το είπα στη φίλη μου τη Βάσω Ιωσηφίδου, που είναι η ψυχή στο Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, μου τα έφτιαξε και μου προσέφεραν αυτή την βελούδινη επίγευση, στον ουρανίσκο.

Γιορτινή γεύση αγαπησιάρικη και ιδιαίτερα νόστιμη.

Λαχταριστοί λουκουμάδες μήλου 2

Λαχταριστοί λουκουμάδες μήλου

Από τη Βάσω Ιωσηφίδου, Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών, Ν. Καρβάλη

Υλικά

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. αλάτι

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

85 ml φρέσκο γάλα

1 αυγό

1 φλιτζάνι μήλο, ψιλοκομμένο

55 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Λαχταριστοί λουκουμάδες μήλου

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μήλο και ανακατεύουμε. Με το κουτάλι παίρνουμε το μείγμα και το ρίχνουμε ένα ένα λουκουμά στο ζεστό ελαιόλαδο.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μήλου με καρύδια, μέλι ή ακόμα και άχνη ζάχαρη ή και ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΒασίλισσα ανομία μ’ ανίκανους και παράνομους – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος