Κολοκυθοανθοί της Σοφίκας – Καλοκαιρινή αρωματική γεύση

Κολοκυθοανθοί - Καλοκαιρινή αρωματική γεύση

Για εμένα οι κολοκυθοανθοί ξυπνούν γευστικές αναμνήσεις του καλοκαιριού της παιδικής μου ηλικίας. Την πρώτη Κυριακή το Ιουνίου η θεία Σοφίκα καλούσε όλη την οικογένεια στο σπίτι και έτσι καλοδεχόταν το καλοκαίρι όπως έλεγε. Η θεία Σοφίκα ήταν εξαιρετική μαγείρισσα με ρίζες από την Σμύρνη και επειδή ήταν δασκάλα μας άρεσε πολύ να μας λέει παραμύθια που αυτοσχεδίαζε αφού οι ήρωες πάντα είμαστε εμείς…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σπίτι της ένα νεοκλασσικό δίπλα στον Κεραμεικό, κάτω από την Ακρόπολη επικό όπως ακριβώς και τα τραπεζώματα που έκανε στην οικογένεια και τους φίλους της. Κάποιοι από τους καλεσμένους της ήταν γνωστοί λογοτέχνες, ποιητές και ζωγράφοι που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το τραπέζι και την προετοιμασία του. Οι κολοκυθοανθο ήταν διαλεγμένοι ώστε να είναι οι σπάνιοι σήμερα αρσενικοί με τον μίσχο και θηλυκοί που είναι πάνω στα φρέσκα μικρά κολοκυθάκια. Οι μελιτζάνες ήταν φερμένες από το Άργος όπως και οι ντομάτες από τα Πυργιώτικα Ναυπλίου που τις έστελνε ο άλλος θείος μου. Τα πρώτα κεράσια και καλοκαιρινά φρούτα έπαιζαν δυνατά και βέβαια η πάβλοβα με φράουλα ή κεράσια ήταν όνειρο.

Αυτό που θυμάμαι μια που ήμουν η αγαπημένη της ανηψιά, θέλουν ταίριασμα με άνηθο, δυόσμο, μάραθο γιατί έχουν λεπτή γεύση και άρωμα όπως αυτό του λεμονιού και του ελαιόλαδο. Επίσης μου έλεγε θυμάμαι… οι κολοκυθοανθοί είναι το μόνο λουλούδι που είναι πολύ πιο νόστιμο από τον καρπό… το κολοκύθι που θέλει ενίσχυση στη γεύση με ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη για να το ανεχθείς…

Αναμνήσεις δεμένες με την γεύση κολοκυθοανθού και επικά τραπεζώματα κάτω από την Ακρόπολη.

Κολοκυθοανθοί της Σοφίκας

Από την Σοφία Ορφανουδάκη, θεία αγαπημένη

Υλικά 

40 κολοκυθοανθοί

4  κολοκυθάκια, τριμμένα

 1 καρότο τριμμένο

 5 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

3 κ.σ φινόκιο, τριμμένο

1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο

4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο

150 ml. ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο

2.5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Καθαρίζετε και πλένετε πολύ προσεκτικά με απαλές κινήσεις τους κολοκυθοανθούς και τους αραδιάζεται σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να «κάψει» και σε μέτρια φωτιά βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο, τα κολοκυθάκια, το φινόκιο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι που το έχουμε ξεπλύνει και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο, το τζίντζερ, τον άνηθο, το αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε ελαφρά.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς με τη γέμιση μέχρι την μέση και κλείνουμε προσεκτικά τον ανθό και τους βάζουμε στο ταψί ή στην κατσαρόλα για να τους μαγειρέψουμε. Οι κολοκυθοανθοί πρέπει να είναι κοντά κοντά ο ένας στον άλλον.

Αν περισσέψει γέμιση την ρίχνετε ανάμεσά τους.

Προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών, ελαιόλαδο και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία.

Από πάνω βάζουμε ένα βαθύ πιάτο ανάποδα για να μην ανοίξουν και να βράσουν καλύτερα.

Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά για να μείνει το ρύζι σπυρωτό.

Βγάζουμε το πιάτο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει παντού.

Σερβίρουμε προσεκτικά βγάζοντας από την κατσαρόλα έναν έναν με το κουτάλι. Αν θέλουμε ρίχνουμε επιπλέον λεμόνι και πιπέρι ή ακόμα και ελαιόλαδο.

Αν θέλουμε δίπλα στους κολοκυθοανθούς βάζουμε και βραστά μικρά κολοκυθάκια και δροσερό γιαούρτι με δυόσμο.