Κλειδί – Ρουγκάτσια στο Κλειδί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ” – Βίντεο – φωτο:

Μία ακόμη εντυπωσιακή αναβίωση του εθίμου «Ρουγκάτσια» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 26 Δεκεμβρίου από τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» στους δρόμους του χωριού.

Ρεπορτάζ: Αγαθούλα Γεωργιάδου

Οι άνδρες ντυμένοι με τις παραδοσιακές φουστανέλες τους κρατώντας σπαθιά και οι γυναίκες με τις εξαιρετικά όμορφες στολές τους και το χαρακτηριστικό κατσούλι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να σταυρώσουν τα σπίτια με τα σπαθιά τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για χρόνια πολλά και ευλογημένα με τους κατοίκους.

Η παραδοσιακή μουσική ξεσήκωσε και τους περαστικούς που με χαρά καμάρωναν τους φουστανελοφόρους να χορεύουν υπό τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού. Ξεχωριστή θα λέγαμε ήταν η στιγμή που οι άνδρες πήραν την ευλογία από τον ιερέα του ναού, γύρισαν περιμετρικά του και έπειτα με λεβεντιά χόρεψαν τον ρουγκατσιάρικο στο προαύλιο της εκκλησίας .

Η αναβίωση του εθίμου «ρουγκάτσια» ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και το ίδιο αποτελεί ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά έθιμα του γιορτινού δωδεκαήμερου των ρουμλουκιωτών.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο:


Προηγούμενο άρθροΛουτρός: Το έθιμο της «Γουρουνοχαράς» αναβίωσε και φέτος ο Λουτρός – Βίντεο – φωτο
Επόμενο άρθροΠλάτανος: Το απόγευμα αναβίωσε το έθιμο της γουρουνοχαράς!! (βίντεο-φωτό)