Γαρίδες κριθαρώτο με φέτα και ούζο

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γευστική δημιουργία με αύρα θαλασσινή. Πρώτη φορά την δοκίμασα στην Ύδρα και πάντα την αναζητώ γευστικά αφού είναι γεύση συνυφασμένη με το καλοκαίρι, την ανεμελιά…

Η συνταγή δική σας.

 

Γαρίδες κριθαρώτο με φέτα και ούζο

Από την Φωτεινή Κασσαβέτη

Υλικά

16 γαρίδες Νο 3, φρέσκες ή κατεψυγμένες

500 γρ. κριθαράκι μέτριο

4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες

50 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

3 κ. σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1 σχοινόπρασο

1 σφηνάκι ούζο

100 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Κορφούλες δυόσμου

10 κύβους φέτα

 

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι που έχει στην πλάτη.

Σε νερό βράζουμε τις ουρές και τα κεφάλια για να γίνει ο ζωμός αρωματικός.

Μόλις αναδυθούν τα αρώματα της γαρίδας σουρώνουμε και ρίχνουμε τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε το κριθαράκι ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.

Το σουρώνουμε και το αφήνουμε δίπλα μας.

Παράλληλα, σε μια άλλη μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μαϊντανό, την φέτα και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

«Σβήνουμε» με το ούζο και περιμένουμε να εξατμισθεί για λίγο το αλκοόλ.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τις γαρίδες και βράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το βρασμένο κριθαράκι, τον δυόσμο και το σχοινόπρασο και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά ανακατεύοντας απαλά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το κριθαρώτο ζεστό βάζοντας 3 γαρίδες για το φινίρισμα, μια κορφούλα δυόσμο για άρωμα εξαιρετικό και 3 κυβάκια φέτας και απολαμβάνουμε γεύση θαλασσινή … που ταξιδεύει…