Γαλοτύρι Ηπείρου – Τα μυστικά για να το φτιάξετε μόνοι σας

Το γαλοτύρι είναι από τις αγαπημένες τυρένιες λιχουδιές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Συνοδεύει τα ψητά αλλά και τα όσπρια και σίγουρα πρωταγωνιστεί στα τραπεζώματα της περιοχής και όχι μόνον…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Φρέσκο με την σπιντάτη και δροσερή κελαριστή γεύση των βουνών μας. Όμως τελικά είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε και στο σπίτι σας επιλέγοντας ένα ωραίο παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο αλλά και αγελαδινό.

Ο Νίκος μας δίνει την ακριβή συνταγή και πιστεύω ότι πρέπει να το τολμήσετε και θα ενθουσιαστείτε.

Η φρέσκη ρίγανη, το θυμάρι και η ποικιλία φρεσκοτριμμένων πιπεριών θα δώσει άρωμα και η επίγευση έχει αυτή την ρουστίκ πινελιά των περήφανων βουνών μας.

Γαλοτύρι 

Από τον Νίκο Βαίτση, sous chef, Caesar Meze Λίνδος, Ρόδος

Υλικά

1 κιλό γιαούρτι αγελαδινό

150 γρ. γιαούρτι πρόβειο

100 ml γάλα πλήρες

30 ml ελαιόλαδο

1,5 κ.σ αλάτι ψιλό

Για το πασπάλισμα

Φρέσκη ρίγανη ή θυμάρι

Αγουρέλαιο

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με το αλάτι και ανακατεύουμε αρκετά.

Νίκος Βαίτσης, sous chef, Caesar Meze Λίνδος, Ρόδος

Έπειτα, βάζουμε το γιαούρτι σε ένα  τουλουπάνι κλείνοντας τις άκρες του. Δένουμε καλά με ένα σπάγκο και περνάμε μέσα από αυτόν μία κουτάλα ξύλινη έτσι ώστε να στεριώσουμε το τουλουπάνι στο χείλος μίας κατσαρόλας.

Με τον τρόπο αυτό, θα στραγγίξει από το γιαούρτι το περιττό νερό και το αλάτι.

Βάζουμε τη κατσαρόλα στο ψυγείο. Χρειάζεται περίπου 24 ώρες για να φύγουν από το γιαούρτι τα υγρά.

 Έπειτα, αφαιρούμε από το τουλουπάνι το τυρί που είναι έτοιμο. Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πρόβειο γιαούρτι, το γάλα και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το γαλοτύρι είναι έτοιμο.

Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης φρέσκο θυμάρι και αν θέλουμε λίγο αγουρέλαιο.