Ελλήνων Πάσχα στην Ημαθία – Συνταγή: Τα κουλουράκια της Φωτεινής Κασσαβέτη

Αυθεντικά πασχαλινά κουλουράκια

Σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων και των Πασχαλινών παραδόσεων  στην ολάνθιστη Μακεδονίτικη γη…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στην καρδιά της Άνοιξης, η φύση ανασταίνεται και το Πάσχα της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται λαμπρά… Στην Μακεδονία η κουζίνα  είναι περίτεχνη, γευστική, πολυπολιτισμική και εντυπωσιάζει με την αρμονία των γεύσεων…  Στο Πλατύ των ρόδων, των νερών, των πελαργών και στην Αλεξάνδρεια των παραδόσεων, η κουζίνα του Ρουμλουκιού «δένει» με την κουζίνα των Καππαδοκών και των Ποντίων.

Η τοπική κουζίνα «γεννήθηκε» από την συνύπαρξη ανθρώπων, με διαφορετική καταγωγή, ιστορία και γαστρονομικό πολιτισμό.

Εκκλησία Μελίκη Οι μακεδόνες πιστά κρατούν τις παραδόσεις τους. Τα γλέντια καλά κρατούν …και οι χοροί με τις παραδοσιακές στολές και το κατσούλι, το καπέλο περικεφαλαία, που χάρισε ο Μέγας Αλέξανδρος σε ένδειξη τιμής και σεβασμού για την τόλμη των γυναικών, εντυπωσιάζουν. Οι αναπαραστάσεις της εθιμικής ζωής του χθες … χαρίζουν ιδιαίτερο χρώμα. Οι επιτάφιοι ανθοστολισμένοι «παραβγαίνουν» σε ομορφιά και οι κοπέλες «αφήνουν» ολοκόκκινα αυγά, σαν τάμα για την εκπλήρωση κρυφής τους επιθυμίας. Στην Μελίκη του πολιτισμού, ο ιερέας μοιράζει κόκκινα αυγά στους πιστούς μετά την Ανάσταση.

τριαντΗ πιο γευστική πινελιά για τους ντόπιους είναι τα πασχαλιάτικα κουλουράκια της αγαπημένης μου Φωτεινής Κασσαβέτη, που αν και επτασφράγιστο μυστικό μας έδωσε την συνταγή της Λημνιάς γιαγιάς της. Το έθιμο θέλει η Φωτεινή να μοιράζει στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια τα κουλουράκια της σε όποιον τυχερό προλάβει… όπως έκανε η γιαγιά στην Λήμνο χρόνια πριν… 100χρονη η συνταγή, 100 κιλά κουλουράκια τουλάχιστον μοιράζονται… Με την ολοκλήρωση του οδοιπορικού ευχόμαστε Καλό Πάσχα σε όλους…

Αυθεντικά πασχαλινά κουλουράκια

Από τη χαρισματική μαγείρισσα Φωτεινή Κασσαβέτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

250 γρ. βούτυρο

450 γρ. ζάχαρη

6 αβγά

1 ποτήρι γάλα

1 φακελάκι αμμωνία

1 κ.γ. βανίλια

ξύσμα από μισό λεμόνι ή πορτοκάλι

Κουλουράκια 1Τρόπος παρασκευής

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα της ζάχαρης και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα .
  • Σε καθαρό και στεγνό κάδο ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Την προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης, ανακατεύοντας με τη μαρίζ πολύ απαλά.
  • Βράζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και, αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την αμμωνία, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι. Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στον κάδο, ανακατεύοντας απαλά.
  • Προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα το ξύσμα λεμονιού, ύστερα σιγά σιγά το αλεύρι και τη βανίλια και ζυμώνουμε καλά.
  • Πλάθουμε κουλουράκια, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά.
Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Μ. Παρασκευή17-04-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Μ. Παρασκευής 17 Απριλίου 2020