ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Συνταγή: Καρυδένιοι κουραμπιέδες – Μυστική συνταγή 200 ετών!!!

Καρυδένιοι κουραμπιέδες

ΚΑΡΥΔΕΝΙΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Όμορφη ιστορική πολιτειούλα του Μωριά που φωλιάζει στην καρδιά των αρκαδικών βουνών. Πέτρινα πολυόροφα πυργόσπιτα σκαρφαλωμένα σε δυό λόφους, καλντερίμια λιθόστρωτα, καμπαναριά επιβλητικά, κεφαλόβρυσα. Δροσερός αέρας και μυρωδιά του ξύλου. Θέα πανοραμική στο ορεινό ανάγλυφο της Αρκαδίας. Στην ιστορική βιβλιοθήκη της θα βρείτε βιβλία πολύτιμα μέχρι χειρόγραφα του 15ου αιώνα. Το φαράγγι του ποταμού Λούσιου δίπλα μας…με τα περίφημα μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά περάσματα, μας προκαλεί για πεζοπορία,  ραφτινγκ και πικ νικ.

Η Δημητσάνα είναι ο τόπος που γέννησε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε και ήρωες της Ελληνικής επανάστασης. Τα λημέρια του Κολοκοτρώνη εδώ ήταν…

Λίγο έξω από την Δημητσάνα υπάρχει το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με αλευρόμυλους, νεροτριβές αλλά και τους μπαρουτόμυλους. Δίπλα το ξωκκλήσι του Αη Γιάννη, πνιγμένο στα πλατάνια, με καταρρακτάκια θαρρείς βγαλμένο από τα παραμύθια. Πέτρινοι πάγκοι και τραπέζια για πικ νικ του ονείρου.

Στο ζαχαροπλαστείο Λούσιος δοκιμάστε μπακλαβαδάκια, δίπλες, κουραμπιέδες αλλά και κοπενγχάγη. Οι μυστικές συνταγές «αποκτήθηκαν» και θα σας τις παρουσιάσουμε εν καιρώ…

Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάστηκα με τους καρυδένιους κουραμπιέδες, τα τηγανόψωμα αλλά και το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ της ΄Αννας Κουστένη που είναι ιδιοκτήτρια του ατμοσφαιρικού  «Αρχοντικού Δεληγιάννη»……

ΚΑΡΥΔΕΝΙΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 200 ΕΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

YΛΙΚΑ

1300 γρ καρύδι τριμμένο

8 αυγά

1 ποτήρι  νερού  σιμιγδάλι  ψιλό

1 ½ ποτήρι  νερού  ζάχαρη

1 φλιτζανάκι  ανθόνερο

Ζάχαρη  άχνη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, το σιμιγδάλι και το ανθόνερο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε σε δύο μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια.

Στο μπολ  με τους κρόκους  ρίχνουμε την ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατεψει καλά το μίγμα. Χτυπάμε δυνατά τα  ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη συνέχεια με απαλές κινήσεις προσεκτικά ενσωματώνουμε τους κρόκους στη μαρέγκα. Έπειτα ρίχνουμε σε μικρές δόσεις το μείγμα με το καρύδι  ανακατεύοντας  πάλι ελαφρά για να μην βγάλουμε τον αέρα από τη μαρέγκα .

Το μείγμα πρέπει να είναι όχι πολύ σφικτό , ίσα που να δουλεύεται με ένα κουτάλι.

Λαδώνουμε τα χεριά μας και με το πινέλο «περνάμε» με ελαιόλαδο το ταψί .

Με την βοήθεια κουταλιού σχηματίζουμε τους καρυδένιους στα χεριά μας και τους στρώνουμε στο ταψί σε απόσταση να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τους σταυρώνουμε για να πετύχουν…

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10΄ στη μεσαία σχάρα στο φούρνο.

Βγάζοντας το ταψί το ραντίζουμε με ανθόνερο και αφού κρυώσουν λίγο πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Οι καρυδένιοι είναι ένα γλυκό που αν δεν είναι προς άμεση κατανάλωση είναι καλύτερο να φυλάσσεται αεροστεγώς γιατί ξεραίνεται εύκολα