Χταπόδι φουρνιστό με πατατούλες από την Ιερά Μονή του Αγ. Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»

Η μοναστηριακή κουζίνας «δια χειρός» πατέρα Πορφυρίου στα καλύτερά της θα έλεγα. Η φιλοσοφία της κουζίνας του είναι  «συναισθηματική και αρωματική» γιατί ανακαλεί μνήμες γευστικές του χθες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ για να μην χαθεί η πρωτογενής γεύση των υλικών του. Το λεμόνι, το κρασί, το εξαιρετικό ελαιόλαδο και τα φρέσκα ψάρια του Πλαταμώνα, χαρίζουν άρωμα και αξιοζήλευτη γεύση στα πιάτα του.

Το κύμινο, η ρίγανη και το θαλασσινό αλάτι και κάποιες φορές το μέλι είναι τα μυστικά, της ποιητικής του μαγειρικής διακονίας.

Χταπόδι φουρνιστό με πατατούλες

Από τον Πατέρα Πορφύριο της Ιεράς Μονής Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»

Υλικά

1 κιλό χταπόδι πλυμένο και καθαρισμένο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή τετράγωνες

5-6 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι μοναστηριακό κρασί δικό μας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

10 μπαχάρια ολόκληρα χτυπημένα σε γουδί

Χυμό και ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

Ρίγανη Ολύμπου

Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Ξύδι δυνατό από κρασί

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με ελάχιστο ξύδι για 1 ώρα για να μην κολλήσει προσθέτουμε και λίγο ζεστό νεράκι.

Μόλις βράσει το κόβουμε σε κομμάτια και το σοτάρουμε λίγο με κρασί σε ένα τηγανάκι.

Σε πήλινη γάστρα βάζουμε τις πατάτες, το χταπόδι με την σάλτσα του, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε κατά σειρά με το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, την ρίγανη.

Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 50 λεπτά.

Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και ρίχνουμε για ξεχωριστό άρωμα λίγη ρίγανη ακόμα.

Σερβίρουμε και τα αρώματα της θάλασσας μας ταξιδεύουν…

Από το τυροκομείο της Μονής η φέτα, η γραβιέρα και το κατσικίσιο τυρί έχουν άρωμα Ολύμπου και είναι εξαιρετικής ποιότητας